mandag den 2. juli 2018

Et alternativ til Châteauneuf

Kan man få noget, der ligner Châteauneuf du Pape til 60 kr? Ja, det kan man. Der står godt nok Rasteau og ikke "Neuf" på etiketten, men vinen er faktisk god -og såmænd lige så god eller bedre end de mange tvivlsomme flasker, man finder som Châteauneuf under 150 kr. 

Det sydlige Rhône leverer 300-400 millioner fl/år, som varierer fra det jævne til det sublime. Stjernen er Châteauneuf (som kan være sublim, men også, desværre, ret jævn), fulgt af Gigondas. Herunder er der en række andre områder, der alle leverer vin, der kan være en tro kopi af pavens vin. På godt og ondt.
Rasteau er en af disse, som oprindelig var appellation Rhône, siden Villages, og nu er en selvstændig appellation -et "Cru" som Vacqueyras, Lirac og Châteauneuf. Derefor skal man lede lidt efter ordet Rhône på etiketten. Det forudsættes bekendt!
Alle leverer vin baseret på druen grenache og har således styrke, rundhed og krydret duft til fælles.

Rasteau 2015.... 59,95 

*****/af 5, Auguste Bessac, Bilka, 14,5% (ikke tilbud, men godt nok fair pris).
Rasteau ligger sammen med Cairanne (som den ligner i ét og alt) på en række lave bakker og kan levere solid, kraftig Rhône. Denne er en middelvægter, som er en ok repræsentant for det gode år 2015.
Gastronomisk: Perfekt til en sommeraften ved grillen. Serveres kælderkold. Bør nok egentlig nydes nu og de næste par år.

Del af gigantfirma

Auguste Bessac er del af giganten Caves des Papes (der også ses i Salling-gruppen). Oprindelig hed firmaet Ogier, men i 1950erne fusionerede det med Bessac, der havde Caves des Papes som et af sine mærker. Huset leverer masser af Châteauneuf, men -trods navnet- langt mere Rhône, Vacqueyras osv -simpelthen fordi det meste Châteauneuf (og alle de gode) i dag tappes af vinbonden selv.
I dag er denne gigant selv del af en endnu større gigant, AdVini. AdVini er baseret på Jeanjean brødrenes firma af samme navn i Languedoc, men har i dag firmaer i hele Frankrig og også i bl.a. Californien. En del af mærkerne ses i Sallings supermarkeder, f.eks. Champy og Laroche fra Bourgogne og Cazes fra Roussillon.
En gigant som Caves des Papes leverer næppe stor vin. Men standarden er faktisk ok sammenlignet med andre giganter. Husets egen Clos de l'Oratoire des Papes -deres private vingård- kan matche en del af de "private". Men den får du ikke for 60 kr!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar