onsdag den 11. juli 2018

Rosé -her er nogle af de gode...

Barbadillo, Tempranillo rosado... 39 kr - 2017 Somontano, Rema 1000, ****(5 af 5), ikke tilbud!).Ret dyb for rosé, men indbydende; meget aromatisk, meget frugtig, men let og med diskret syre skjult bag en vis fylde (13,5%). Herlig til f.eks. paëlla, tapas eller en god frokost. Nydes ung. Meget flot til prisen. Somontano blev i 00erne hypet som Spaniens nye superområde og ligger ved foden af Pyrenæerne, sådan cirka halvvejs til Zaragoza, den lokale storby. Klimaet er lidt køligere end her, og der kommer en smule mere regn (om end det stadig er tørt og lunt). 

Somontano (fransk: "Sous la Montagne", ved foden af bjerget) havde som Rioja og Navarra et par franske vinmagere i 1880erne, da Frankrig blev ramt af vinlusen phylloxera. Men siden gik området i glemmebogen. I de senere år har en række området vist, at Spanien kan levere andet end solmodne sværvægtere. Somontano er et af disse områder. 
Prisen var før ret høj, men er kommet ned i takt med, at antallet af vinmarker vokser. En række store vinhuse dominerer -Enate, Viñas del Vero og Pirineos, som alle leverer et par millioner flasker hver. De ejes alle af store koncerner, Vero af Gonzalez Byass (dem med Tio Pepe) og Pirineos, som har leveret denne vin, som de sælger under navnet Barbadillo.  Vinen sælges i Spanien for omtrent samme pris som hos Rema 1000. Godt køb. 

Rosé er en utroligt anvendelig vin, som ofte er et perfekt valg til især frokostretter, salater, oste og lette kødretter. 

Moden hævder godt nok, at alt er spansk eller italiensk i disse år, men (igen) er det franskmændene, der (som ofte før) har vist vejen. En vinøs Tour de France, måske? 

Mens danskerne og alle andre foragtede den lyserøde drik, tog franskmændene den til sig. I de sidste ti år har franskmændene faktisk drukket mere rosé end hvidvin! Godt nok elsker vi Alsace, Bourgogne, Chablis, Vouvray og Sancerre. Men rosé mest af alt. I hvert fald, hvis man er franskmand! 

Og nu er danskerne også (så småt) med på vognen. Så derfor et par anbefalinger:


Andre rosé vine: 

Der er masser af rosé at få i dag. De fleste skuffer. Kun få har både frugt, friskhed og den særlige blanding af fylde og lethed, der gør den uimodståelig. Nogle har sødme (kan være ok, men betyder mindre friskhed), andre er simpelthen kedelige uden frugt....
Den perfekte er måske Colombelle rosé fra Erik Sørensen Vin. Til ca. 60 kr er den MEGET svær at slå, selv for vinen herunder og den herover. Men jeg er måske ikke helt objektiv her!

2017 Bandol "les Malautiers", Gassier.... 89,-

2 fl. 150, ***** (5 af 5 på tilbudspris), Bilka (fås også i Føtex). Rigtig flot rosé med middel løgskalsfarve, herlig frugt med fedme og friskhed, god fylde og pæn smag. Mere stil end Barbadilla, men også dyrere. Bandol er et "Cru" i Provence. Denne er ikke blandt de bedste herfra -og heller ikke tappet på domæne- men et glimrende køb.

2017 Mas Mellot, Sable de Camargue... 2 flasker 99,- 

1 fl. 79, økologisk, **** (4 af 5), Bilka. Også en rigtig god rosé, som kommer fra den meget sandede jord i Camargue. Meget let, men frisk, positiv duft, mangler måske lidt stil. Men godt køb.
Syrah 2017, Georges Duboeuf, landvin... 2 flasker 100,-
*** (3 af 5), spar 18,-, Bilka.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar