Søg i 1200 opslag:

29/07/2018

Lyserød og hvid til en sommeraften



Af dagens bedste bud på sommervin foretrækker jeg en lyserød Rioja. Men Toscanas bud på lyserødt og hvid sommervin er nu også gode. Alle er faktisk rigtig gode køb. 

Baron de Ley, Rioja Rosado.... 2 fl. 100,-

1 fl. 65, 2017, Bilka, ***** (5 af 5). Rigtig god rosé fra Rioja. God frugt, tør, lidt fedme, men med let syre bagved. Godt køb til tilbudsprisen. Fås også som hvid, ikke smagt (men nok mindre sjov). Baron de Ley har lidt mere kraft end Rèmole og er mere "betydningsfuld", men dog stadig uforpligtende -og skal også nydes ung. Smagte en 2016 i juni, og den havde mistet lidt af gejsten, men var dog stadig respektabel. 

Rèmole, Toscana Rosato.... 2 fl. 100,-

1 fl. 65, 2017 Barone Frescobaldi, Bilka, **** (4 af 5). God rosé med frugt og friskhed. Fås også som hvid til samme pris. Ikke så god. Rosé er perfekt til en salat eller glas i utide. Nydes nu.

San Felice, Vermentino... 2 fl. 120,- 


1 fl. 85, 2017 Toscana, Bilka ***** (5 af 5). 
Herlig tør sommerhvid. Fås også som rosé til samme pris (ikke smagt, men nok ikke helt så god?). Vermentino er en af Italiens bedste hvide druer, som går sin sejrsgang først på Sardinien, siden i andre områder, ikke mindst i Chianti området, hvor den dog ikke har denominacion. Denne er uden at være stor et perfekt glas til en sommeraften med en let forret eller en salat. Herlig aroma, intens, dyb men stadig frisk aroma, fyldig og elegant, pænt lang. Druen kendes i Provence som rolle, hvor den også leverer de bedste hvidvine, bl.a. Bellet.


Rioja er mest kendt for rødvin (og de hvide er sjældent af samme klasse). Rosado (rosé) laves i reglen på druerne tempranillo og/eller garnacha og kan være herlige, men skal i reglen nydes inden for 1-2 år.
Rèmole og San Felice (foto) ligger begge i Chianti området.
Rèmole kommer fra det store domæne ejet af markis Frescobaldi i Rùfina, et ret lille, men fint område, hvor markis'en er suverænt største godsejer. Husets bedste vin er måske Montesodi, men Pomino (fra del af Rùfina med egen denominacion) er også flotte.
San Felice (foto herover) ligger i den sydlige del af Classico området og har leveret vin til Salling gruppen i mange år. Vingården ejes af forsikringsgiganten Allianz og er stort -det er faktisk en hel landsby og har et stort areal med vin. Her er også et luksushotel. Vingårdens vine nyder godt ry og får mange glas i Gambero Rosso. Af og til synes jeg dog ikke, at de samme vine drukket i Danmark smager helt så godt som i Italien. Men det er nok indbildning.

Il Grigio, San Felice...  84,50

2014 Chianti Classico Riserva, Bilka (*****, 5 af 5), normalt 115 (i butik, på Bilka.dk kræves køb af 6 fl). En ganske udmærket Riserva til en særdeles rimelig pris. Stadig ung, men med god fylde og afrundet, pænt lang smag. En vin lavet i store mængder, men godt håndværk i kommerciel stil.
Poggio Rosso er vingårdens bedste Chianti, men den koster 299 kr. Grigio er et langt bedre køb.