søndag den 3. juni 2018

ABC til studenterfesten

Når den nye student skal fejres -eller nogetsomhelst andet skal fejres- skal der brus på bordet. I en perfekt verden vil det altid være Champagne, men i mere dødelige kredse må man nogle gange nøjes med noget mindre nobelt. 

Ofte bliver det til billig crémant fra et suparmarked. Men supermarkedernes crémant er sjældent god -og har fået mig til at oprette et nyt "ABC" -Anything But Crémant. Så her kommer et par gode alternativer...

Montelvini, Prosecco.... 2 fl. 119,- (også set til 100 i Føtex)

**** (4 af 5). Extra Dry. Bilka, Føtex, norm: 90. Prosecco er en moderne succeshistorie. Prosecco er lig med druen glera, der stort set kun gror i Veneto i et smalt bælte i de sydlige Alper nord for  Venedig omkring den lille by Valdobbiadene. Et meget malerisk område af stor skønhed.
Druen leverer masser af druer, som med stor hast -dvs. tankgæring- bliver til en spumante, som drikkes ung, mens vinen har sin sarte aroma og syrlige friskhed. I dag er Prosecco formentlig den mest udbredte spumante i konkurrence med moscato fra Asti!
Denne kommer fra stort firma i Venegazzú og eer deres basisudgave -fin aroma, let, frisk med let sødme. "Extra Dry" betyder måske nok ekstra tør, men inflationen gennem årene har udstyret denne betegnelse med let sødme. God apéritif. 

Castelveder, Franciacorta brut....  94,50

***** (5 af 5 til tilbudfspris), Bilka, Føtex, norm: 139. 
Italienerne er vilde med Champagne, men har ikke altid råd til den ægte vare -og så kaster de sig over Franciacorta, der ligner ganske meget -samme pinot og chardonnay, samme metode og lagring. Denne er ikke helt på Bellavista niveau (men Bellavista og et par andre er også tæt på Champagne i pris). Fint brus, fin ren aroma, middel fylde, ganske elegant og stilig. Så meget bedre end stort set al crémant under 100 kr. Franciacorta er p.t. måske mest mondæn i Italien, men omkring Trento laves også glirmende spumante i Champagne-stil. Mest kendt er måske Ferrari. 


Canard-Duchêne Champagne, Brut... 199,- 

**** (4 af 5), Coop (Kvickly, Brugsen). Fås også som rosé og demi-sec, begge knap så spændende. Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne, som netop i 2018 fejrer sin 150 års fødselsdag. Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët og Veuve Clicquot). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som ejede mærket Marie Stuart og siden overtog Joseph Perrier. En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. 


Joseph Perrier 2008 Vintage Champagne... 299,- 

***** (5 af 5), Irma, norm: 399.  Måske er Joseph Perrier ikke det velærværdige firma, det var engang, da det stadig var familien Perrier, der ejede det. Men denne vin fejler bestemt ikke noget -og prisen er overordentlig rimelig for en flot 10 år gammel Champagne -den står ikke tilbage for de andre Perrier huse, Laurent Perrier og Perrier-Jouet. Topkøb, hvis det skal være den ægte vare.

Historien om vinens ABC 

ABC var en løs forening, der startede for små 30 år siden af nogle vinhuse i Californien, der var grundigt trætte af Chardonnay -i det mindste de udgaver, som blev lavet i Californien. Derfor: Anything But Chardonnay (jeg meldte mig ind efter en længere tur i Californien i 1995).
Siden er andre druer med "C" føjet til -såsom Cabernet- og hvorfor ikke Crémant?

Giganter med ofte kedelig vin 

Crémant kan være vidunderlig -og bedre end meget Champagne- men det meste af, hvad der sælges i Danmark -især af navne ejet af de to giganter Boisset og Grands Chais de France ikke er gode repræsentanter for crémant.
Boisset ejer væld af navne, så hver importør kan få sit eget, f.eks. Charles Viénot (Kjær & Sommerfeldt), Bouchard Aïne (Vinstokken), Ropiteau, Moreau, Pierre Ponnelle (Irma) og Maison du Crémant (Irma). Grands Chais de France's crémant'er, der sælges under et væld af navne. Salling Group (Bilka, Føtex, Netto) sælger bl.a. Francois Martenot (Bourgogne), Arthur Metz (Alsace), Echenauer og Calvet (Bordeaux), Charles de Fère og sikkert andre.
Jeg eer overbevist om, at begge firmaer har god crémant, men det er aldrig lykkedes mig at sælge en. Derfor anbefalingen af ikke mindst Castelveder! Bilka har ofte også den østrigske Haut Öasterreich på riesling til omkring 100 kr. Den er også glimrende. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar