Søg i 1300 opslag:

31/03/2017



Pauly's Riesling er excellent køb, men med vildledende flaske

2016 Noble House, Riesling, Dr Pauly Bergweiler, Rheinhessen
Føtex (tilbud til 2.4.) 35 kr - normalpris 64,50-69 i Føtex, Bilka mv. 

En herlig vin med ren aroma og let til middel fylde og fin syre afbalanceret af nydelig sødme -en herlig vin til en forårsaften på terrassen, måske ledsaget af en salat. Men der er noget galt... 

Riesling er nok den fineste hvide drue fra Tyskland, men den er generelt dyrere fra Mosel end fra Rheinhessen (som med Pfalz i reglen er billigst). Alligevel er vinen tappet på den høje, slanke tyske flaske, men i grøn udgave, hvor vine fra Rhinen normalt tappes på brune flasker, Dr Pauly-Bergweiler bor i Bernkastel ved Mosel og er en glimrende vingård. Men denne vin kommer bestemt ikke fra deres egen vingård.
Ja, vinen er faktisk slet ikke tappet ved Mosel, hvor de bor, faktisk heller ikke i Rheinhesse, som har leverer druerne -men i Rheinpfalz (RP, som der kryptisk står på bagetiketten). Og det undrer ikke så lidt. Det ville være ok for Mosel-firma som Pauly at bruge den grønne flaske, hvis de selv havde tappet vinen -selvom vinen ikke er Mosel - men i Rheinhessen -hvor druerne kommer fra- eller i  Pfalz -hvor vinen er tappet- er den brune flaske mest almindelig. Så det er at pynte sig lidt med lånte fjer. For var vinen fra  Mosel (som den er, når man køber den i England eller Tyskland), vil den have været markant dyrere. Lidt snyd 





Kvickly har superb Port 

2000 Gould Campbell Vintage Port
Kvickly (tilbud) 199 kr - normalpris 299 (men også set til 675) 

Vintage Port kan være Verdens bedste Port, men der er ét problem med den. Når den er åbnet, skal den drikkes. En topvin som denne kan nok holde en uge eller mere, hvis den opbevares i kold kælder eller køleskab. Men ikke noget med at gemme en sjat til næste måned...
Gould Campbell er næppe så kendt som Graham's, DOW's eller andre fra samme Symington familie, men den er tæt på samme kvalitet -og denne 2000 har da også fået bl.a. 92p/100 af WineSpectator, hvilket måske endda er mindre end den fortjener.
Gould Campbell ejes af Symington og har historisk været knyttet til Smith Woodhouse, et andet af familiens vinhuse. Huset har været kendt for magtfulde, men måske lidt hårde Vintage Ports, som krævede mange år. 2000 er fremragende år. Så her er der ingen betænkningstid. 

28/03/2017

Fontanafredda, godt køb i Kvickly

Få vil hævde, at Fontanafredda leverer de bedste vine fra Barolo, men mange vil hævde, at Fontanafredda er et af Barolo's historisk mest interessante vinhuse. Vinene er gode og kan netop nu fås i Kvickly til særdeles overkommelige priser: 

Barbera Fontanafredda, 2015 Alba, 50 kr, norm: 99,95


Værdi: **** (4 af 5)- Lidt let for barbera, men positiv duft, ren og ukompliceret.

Barolo Fontanafredda 2013, kr 99, norm: 189,95 

Værdi: ***** (5 af 5). Middelfyldig, god stil, kræver dog luft. I festivalfolder nævnes årgang 2012, men den købte var fra 2013, der ikke er helt så stort år. Men stadig nydelig.

I Danmark var huset længe solgt af Italiensk Vinhus (indtil han gik konkurs engang i 1970erne), hvorefter det skiftede importør et utal af gange for nu i mange år at have været importeret af Coop.

Grundlagt af Italiens første konge 

Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev i 1858 købt af Vittorio Emanuele II (1820-78), kongen af Sardinien, som få år senere blev konge af den nye stat, Italien. Der var dog ingen vin dengang på de 54 hektar, som fulgte med ejendommen.
Som skikken var, blev kongen gift med en fjern kusine (datter af kongen af Østrig, områdets stormagt dengang) , som skænkede ham en masse børn, men ikke så meget mere. Hans sande kærlighed var "la Rosa", som han blev gift med efter hustruens død. Hun mindes i dag i vingårdens Barolo "la Rosa".
 Vinen kom først 20 år efter. I mange år var vingården ejet af et amerikansk hus, som solgte det til en bank i Siena. 

Samme ejer som Borgogno 

I 2008 blev det solgt videre til 2 lokale forretningsmænd (64%), som i forvejen ejer Giacomo Borgogno, som er det andet historiske hus i Barolo (og nok det bedste af de to). Oscar Farinetti tjente sin formue på en app, som han solgt for formue og i dag bruger på bl.a. Eatily, en supermarkedskæde -og så sin vingårde. 
Fontanadredda sælger 6-7 millioner fl/år, og da huset kun ejer 65 hektar vin, er det intet større regnestykke, at kun godt 5% er fra eget domæne, mens 85% købes ind. 
Vinene er pæne typiske, men ikke exceptionelle -men dog et par klasser over de sære vine, der sælges til omtrent samme pris og hævnes at indeholde Barolo. OK, vi er i Italien, men alligevel! 
Huaset er mere end et besøg værd... 



Besøg: Fontanafredda




02/03/2017

Portvin er også værd at købe med 25%

Føtex tilbyder 25% rabat på normalprisen på alle vine indtil søndag 5.3. Naturligvis skal man se sig før, men der er faktisk gode køb. 

Føtex har (som også Bilka) god Bordeaux og faktisk også glimrende Portvin, f.eks. 

Croft "Platinum" Reserve Port, 90 kr (dvs. 67,50 med 25% til søndag). 

En udnærket ganske fyldig og frugtig Port med vis alder (5-6 år, som ok LBV). Croft er del af Taylor-gruppen, som også omfatter Fonseca. Kvaliteten er formentlig ikke ulig Taylor, så den er godt køb.
Kvalitet/pris: **** (4 af 5). 

Offley Boa Vista 2011 Vintage Port, 259 kr (dvs. knap 200 med 25% rabat). 

Rigtig god vintage Port med dybde og stil og god længde. Flot nu, men bestemt værd at gemme 4-7 år. Offley's Vintage kaldes Boa Vista ("God Udsigt", omtrent som Bellevue) efter firmaets quinta, som indgår i vinen. Huset er del af SOGRAPE (dvs. Mateus), som også Sandeman. 
Kvalitet/pris: ***** (5 af 5). 

Da Offley blev del af SOGRAPE giganten, kortede man ned på husets fulde navn -sikkert af de slemme kommercielle årsager. Oprindelig hed huset Offley Forrester. Baron Forrester var en af Portvinens sande helte, som kæmpede for den gode Poprt i 1800-tallet, mens han kurtiserede Dona Antonia Ferreira, som havde et andet godt hus (som også ejes af SOGRAPE). Under anonymt navn udgav han en lille bog, som voldsomt kritiserede dårlig Port og tvang regeringen til at stramme op. Han døde, da hans barca -båd- væltede på Dourio floden, mens han var på vej fra min jagthytte til Oporto. 
P.S: Man kan iøvrigt bo i hans jagthytte, som i dag er en Pousada (statsligt luksushotel) i bjergene over Pinhao. 


25% i Føtex indtil søndag

Et godt køb kunne være Liversan, Haut-Médoc, normalpris 135, dvs. 101 kr indtil søndag. 

Vinen er en pæn klassisk Médoc med frugt og stil. Ikke en fadbamse, men afrundet, med positiv duft og god længde. Årgang kan variere, typisk 2011 eller 2012, som begge er gode.
Slottet ejes af Lapalu, som også ejer Patache d'Aux (Philipson, men generelt er Liversan bedre). Engang ejet af fyrst Polignac, ikke så tosset! Slottet ligger bag Pauillac, i øvrigt ned til Lafite kanalen, opkaldt efter 1.Cru'en.
Kvalitet/pris: **** (4 af 5).

Cartillon, Haut-Médoc, er et andet godt køb, normalt 109 kr, dvs. -25% ca. 84 kr. 
Slottet ligger nær Beychevelle i Cussac og kan ligne Liversan en smule. Måske en anelse "federe" og rundere, men ikke bedre. Faktisk foretrækker jeg Liversan.
Kvalitet/pris: **** (4 af 5).

Superkøb i Chablis i Bilka

God Chablis er en mangelvare -og efter den (meget tæt på) katastrofale høst i 2016 bør ethvert tilbud på Chablis af god kvalitet (helst tappet på vingård, ellers i Chablis, emn ingen andre steder) hilses velkommen!
Her er Chablis 1.Cru fra den gode årgang 2015: 2 fl. 299 kr, spar 51 kr, dvs. normalpris 175, som også er en ok pris.
Vinen er aftappet af Josselin i Chablis. Dvs tappet i Chablis, hvad der yder en vis garanti mod forfalskning, hvad man desværre skal tænke på, når man ser Chablis til lav pris. Josselin er et alias for Bacheroy-Josselin, som er del af Domaine Laroche, som er kendt for flotte etiketter, og denne er ingen undtagelse!
Vinen er mere end ok, faktisk også til normalprisen. Ikke dyb og rig som en god 1.Cru, men med nydelig Chablis-stil. Vinen er 1.Cru, dvs. fra nogle af de bedre marker i Chablis -ikke Grand Cru (bedst og dyrest)- og nok heller ikke fra de bedste 1.Crus som Fourchaume og Montée de Tonnerre, som er tæt på Grand Cru. Vinen kommere formentlig fra yngre vinstokke i de mindre kendte 1.Crus. Gælder til 6.3.
Kvalitet/pris **** (4 af 5).

Dansk Supermarked (Bilka og Føtex) sælger også den almindelige Chablis, som koster 145. 1.Cru er bedre køb. Også Bourgogne til 100 kr, osm Berlingske fandt god.

Calvet Chablis er til gengæld ikke værd at købe. Den koster 199 kr, hvad der er en voldsom pris. Calvet er underfirma til Grands Chais de France (også storleverandør til Coop) og oprindelig et Bordeaux-firma. Vinene fra firmaet er ikke voldsomt interessante. Ikke nær så interesant som Josselin og burde også være billigere.

God Champagne i Kvickly




Kvivkly (og Coop) tilbyder i denne uge Canard-Duchêne Champagne til 189 kr. En behagelig apéritif Champagne (dvs uden den store interesse, men ok), som fås i både Brut (Authentic -og bedst) og Demi-Sec i den søde afdeling. Mærket ejes af Louis Vuitton gruppen -som også Moët og Veuve Clicquot- omtrent som Mercier. Men anses dog for bedre end Mercier. Og formentlig ikke langt fra Moët & Chandon i kvalitet -men til gengæld bedre køb (gælder til 6.3.). Kvalitet/pris: *** (3 af 5).

03/02/2017

Petit-Chablis fra Bilka er godt køb

2014 Petit-Chablis, Domaine Thierry Mothe
(tappet på domæne), 2 flasker, 100 kr 
***** (5 af 5 stjerner), partivare, Bilka bl.a. Ishøj

2007 Notarpanaro, Negroamaro Salento, 
aft. Cosimo Taurino, 2 flasker 100 kr. 
***1/2 (3,5 af 5*), partivare Bilka bl.a. Ishøj

Bilka har nogle partivarer, som sælges ud til ganske rimelige priser. Ikke alle er lige spændende (hvid sangría, uff), men de to dyreste er af interesse:

Petit-Chablis kommer fra Thierry Mothe, et glimrende domæne i Fontenay mellem Grand Cru bjerget og 1.Cru Fourchaume. Vinen er frisk , let og tør -alt hvad man kan drømme om i en lille Chablis -og så langt at foretrække for den oftest kedelige Chablis, som ses til 100 kr elleer endog mindre -typisk tappet langt fra vingården (en god del 300+ km mod syd i Beaujolais). Logikken siger, at en vin blev dyrere af blive kørt gennem det halve af Frankrig for at blive tappet -og efter tapning kørt forbi vingården igen på vej til Danmark? Men nej! Generelt -køb ikke (eller vær forsigtig med) vin med kendte og efterspurgte vine tappet langt fra vingården.

Notarpanaro kommer fra Taurino, en god stor vingård nede i Italiens hæl -det område der i Danmark i dag mest bruges til vine med fantasifulde navne som Ripamarone, Ripanesso og andre amarone-lookalikes. Vinen er en af vingårdens bedre, fra lavt ydende vinstokke og lagret 6-7 måneder i små egefade. Vinen er ok, men skal drikkes nu -bestemt ikke en vin til lang lagring, synes jeg trods bagetikettens pæne ord. Men 10 år er også ganske meget for vin fra dette område.


Riesling er godt køb, men vildledende flaske


Aktuelt har Bilka (og måske også Føtex og Netto) tilbud på Noble House Riesling, 39 kr (mor normalpris på 65 kr. Til denne pris et godt køb, selvom vinen er fra Rheinhessen og ikke Mosel, som flasken ellers antyder.
**** (4 af 5, til normalprisen 2,5 af 5).

Riesling er nok den fineste hvide drue fra Tyskland, men den er generelt dyrere fra Mosel end fra Rheinhessen (som med Pfalz i reglen er billigst). Alligevel er vinen tappet på den høje, slanke tyske flaske, men i grøn udgave, hvor vine fra Rhinen normalt tappes på brune flasker, Dr Pauly-Bergweiler bor i Bernkastel ved Mosel og er en glimrende vingård. Men denne vin kommer bestemt ikke fra deres egen vingård.
Ja, den er faktisk slet ikke tappet ved Mosel, hvor de bor, faktisk heller ikke iRheinhessem hvor druerne kommer fra -men i Rheinpfalz (RP). Og det undrer ikke så lidt. Det ville være ok for Mosel-firma som Pauly at bruge den grønne flaske til vin tappet i Mosel -selvom vinen kommer fra indkøbt vin- men i Rheinhessen -hvor vinen kommer fra- eller i Pfaz -hvor den er tappet- er den brune flaske mest almindelig. Så det er at pynte sig lidt med lånte fjer.


25/01/2017

Vin & Co -gratis vinmagasin værd at læse

Danmarks største vinblade er i dag gratis
Vinbladene er som andre trykte medier i krise. SmagogBehag er lukket, mens Vinbladet fortsætter på nettet. Tilsyneladende trives kun magasiner, som kan byde på mad såvel som vin. Danmarks største vinmagasiner er i dag gratis og kan frit hentes i Coop og Føtex. 

Her er der masser af annoncer, som dog ikke er fra danske vinhandlere -men derimod fra Coops og Dansk Supermarkeds leverandører, dvs. nogle af Verdens største vinhuse, f.eks. Grands Chais de France (Calvet, Laugel, Arthur Metz osv), Aalborg snaps, Cecchi -og når det ikke er vin, så er det varer som Aalborg snaps, Ramlösa osv. Som lægger penge her, som private vinmagasiner og websider (som Vinavisen!) kun kan drømme om! 

Vin&Co fra Coop
Vin&Co er Coops vinmagasin, typisk 60 sider med bogryg, der udgives 4 gange årligt i 200.000 ex. Karsten Kolding er chefredaktør på Vin&Co såvel som på ”Samvirke” (og marketingchef i Coop), mens den daglige redaktør er Lotte Malmgren. Hun er også redaktør på Samvirke. Men en stor del af indholdet er skrevet af fagfolk udefra. 
”Vinskolen”  har Thomas Ilkjær som forfatter (en af mændene bag Politikens roste ugentlige test). I december lærte vi at lave vin,  i september at smage på vin, mens vi lærte alt om druerne i juni -og i marts at spotte en fejl i en vin
Også andre journalistiske koryfæer optræder i Vin&Co’s spalter, bl.a. Thomas Rydberg (om spanske vine i september) og Flemming Kyed (artikel om Torres), Nana Wad, Jacqueline Jensen (om Australien i december-nummeret), Rasmus Palsgaard og mange andre. 

Samme hus har flere navne
Hvert nummer byder på tema -i foråret Alsace, sommer Puglia, efterår Argentina og vinter Australien med generelt gode artikler -om end sjældent med kritik af Coops leverandør i regionen. Man kan sige meget om Grands Chais de France i Alsace, som kan tappe en million flasker om dagen -alene i Alsace! Men alt er bestemt ikke lige godt.
I Alsace kan firmanavnet være  Arthur Metz, Giersberger og Helfrich -i Dansk Supermarked- og i Coop hedder vinen Laugel. Men vinen kommer fra samme firma. I Bordeaux kan firmaet hedde Calvet (Føtex) eller Dulong (Coop) -men vinen kommer stadig fra Grands Chais de France!  
I sidste ende drejer det hele sig om at få læseren til at købe Coops vine, men superlativerne i beskrivelser virker ikke så overdrevne, som det ofte ses. I udvalgte artikler anbefales også vine fra vingårde uden for Coops sortiment -om end det ikke nævnes, hvor disse sære vine kan fås.  Nye numre kan fås i Coop’s butikker, ældre numre kan læses på webben: https://shopping.coop.dk/universer/vin/videnom/vin+et+co

Vin fra Føtex
Vin er Føtex’ magasin, hvor oplaget sært nok også er 200.000. Nr 2 er fra vinteren 2016, 52 sider, som frit kan afhentes i Føtex. Også her er det marketingdirektøren (Karin Helene Sommer), der har sansvaret, mens teksterne er overladt til professionelle journalister -som Jesper Bo Bendtsen (Franciacorta -”Den nye Champagne”, måske ikke Jespers førstevalg som rubrik! og Alsace), Andre Bak og Casper Hindse. 
Men bladet er mindre pædagogisk og mere åbenlyst kommercielt, hvor en udmærket artikel om ”spis din vin” ledsages af vinforslag fra 3 ansatte i Føtex. Vinene er sikkert udmærkede, men der er ikke just originale. En charmerende artikel om Føtex’ egen vinklub er sjov -de smager 5 vine på malbec druen, alle fra Argentina. Sikkert udmærkede vine, men meget kritik var der ikke i artiklen.  -jas. 

02/12/2016

Ugens Vine: Det bedste af resten... i Føtex 
De fleste vine når aldrig et smagepanel...

Hver uge smager mediernes smagepaneler masser af vine, som vinimportører og supermarkeder vælger ud for dem. Ofte de bedste, kan man tro.


Kvalitet: *-***** -5* er bedst, Kvalitet/krone: $-$$$$$ (5$ er bedst).
Men de fleste af ugens tilbud -og de fleste vine- når aldrig et smagepanel. Derfor denne lille guide fra 2.12.2016:
Amarone dominerer i vinavisen 2-23. december. Og Italien i det hele -der er 0 Rhône, 0 Spanien, 0 New Zealand, Sydafrika eller Argentina...  Smag og behag!

Personligt vil jeg til julemaden foretrække en Rhône, Languedoc eller spanier, men det er jo heller ikke jul endnu!

****/$$$$, Masi Costasera Amarone, 199,- 

Årgang ikke oplyst, kan måske variere fra butik til butik. En typisk kraftig amarone i den blødere stil. Masi er en meget stor, men faktisk god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso. Et godt køb. Den blev for nogle år siden solgt i Copenhagen Airport til 200 kr. Som dutyfree. Hmm.
Føtex har flere amaroner, bl.a .Vivaldi til 115 kr (men den er heller ikke mere værd). De andre ikke smagt -amaroen bliver aldrig min favorit!

****/$$$$ -Manara "Morete"", Valpolicella Ripasso, 74,50 ved 2 flasker. 



Glimrende vingård. Ikke smagt, men en vin, der ofte vil koste over 100 kr. Formentlig blød og kraftig i Allegrini stil.
****/ $$$, Camigliano, Brunello di Montalcino, 175,- 
Igen uden årgang, men formentlig 2011 eller 2012. Begge er glimrende. Ikke tophus, men stort og ok hus i stil med Banfi. Nok lidt mere traditionel, så en udpræget madvin. Men rigtig godt køb.

En enkelt ok Bordeaux og pænt udstyret Rothschild vin på det jævne. Og så Portvin.

Dansk Supermarked's Port kommer i hovedsagen fra ét firma -SOGRAPE (mest kendt for Mateus rosé), hvor de sælger mærkerne Calen, Sandeman og Offley. Alle er i en ret let, sød stil, som er meget kommerciel. Mig bekendt er der ikke de store forskelle mellem de enkelte mærker, så den prisbevidste vil gå efter den laveste pris på f.eks. en 10-årig (eller en vin, der måske har fået et år på flaske efter tappedatoen på bagsiden).

De tilbudte vine er generelt gode køb, men jeg ville måske vælge Offley...

****/ $$$$ -Offley 20 år gammel Tawny, 199 kr. 


Offley Forrester er et af de historiske huse, som har en stolt historie, indtil det blev del af Sandeman og siden mærke under Sogrape. Baron de Forrester var en af Poprtvinens store pionerer. Hans navn mindes i en hyggelig Pousada over Douro floden. Pousadas er den portugisiske kæde af slotshoteller, som nærmest svarer til Spaniens paradors.


****/$$$ -Offley Boa Vista Vintage Port, 209,- 


Årgang ikke oplyst, men jeg har set 2009 i Føtex.Offley's Vintage Port er glimrende og ret hurtigt modne -slet ikke ulig Sandeman. Boa Vista har navn efter husets quinta, der ligger smukt over Douro floden.


Udover Sogrape's Port har Dansk Supermarked også Croft fra Taylor-gruppen, som også omfatter Taylor, Fonseca og senest også Krohn. Croft anses generetl for knap så fin som de andre, men stadig glimrende standard. Deres billigste virker som det bedste køb:

***/$$$ - Croft Platinum Reserve Port, 65,-


Ej smagt, men formentlig en udmærket ret ung (5 år) tawny.

** / $$  -Lugana, Lamberti, 69,- 
Bestemt ikke Føtex' bedste køb, så man kan undre sig over et "tilbud" på bagsiden af deres vintilbud. Lugana laves på vestsiden af Garda søen af de sædvanlige drueer domineret af trebbiano. En tør, let vin, som kan være frisk. Lamberti er et af mærkerne i den schweiziske GIV gruppe, som også omfatter Bolla, Folonari og Santi i samme kælder samt i andre kældre bl.a. Ca' Bianca, som Dansk Supermarked også sælger.  Lamberti har været meget omkring i Danmark, senest hos Philipson. Deres vine er ok, men ikke inspirerende. Og til 69 kr er Lugana ikke et topkøb. Men Føtex tjener sikkert godt på den!

02/04/2012

Hinsides Amarone og Ripasso


Man kan næppe finde en vinhandler, som ikke bander Amarone og Ripasso langt væk. Når en Amarone (eller Ripasso) er god, er det en rigtig distanceblænder, osm er vildt imponerende. Ikke mindst i alkohol -op til 17 pct.
Men efter det første glas bliver man mæt, efter det andet glas har man fået nok -og efter det tredie glas gaber man. Hvis man da ikke alerede har givet efter for lysten til et glas sprød tør hvid Riesling eller Sauvignon. Eller endog Chardonnay.
Desværre er Amarone og Ripasso sjældent særligt god -eller rettere, kyndige kilder vil vide (men ikke citeres for, for det er dårlig reklame!), at over halvdelen af al Amarone måske nok er tappet omkring Verona, men med vin fra Puglia og omegn. Jeg har da også selv haft det uheld at smage nogle af disse vine. Dem gad jeg end ikke drikke!
Hvornår mon vinforbrugerne bliver træt af Amarone og Ripasso?
Det burde for længst være sket. Men jeg ser tegn i sol og måne på, at supermarkederne har presset så meget dårlig Amarone & Co. ind på markedet, at flere søger andetsteds hen.
Men hvor?
GSM, er mit bedste bud. Roussillon, Languedoc, Rhône -og måske nogle af de fremragende spanske vine (som supermarkederne ødelagde markedet for tilbage i 1990erne).

02/06/2010

Derfor er flasker bedre end boxvinen


En vinkritiker må fikke være snobbet -så derfor er det politisk korrekt at rose vin tappet på box, du ved den der 3 eller 5 (eller 10 eller 20) liter baginbox eller BiB i inderkredsen!

Dit lokale supermarked har en hel afdeling med priser fra 60 kr til 150 og af og til mere.
Boxen består af nogle lag plastik med et farvestrålende karton rundt om og en tappehane nederst. Nu hvor sommeren er kommet, er der rivende afsætning af bib'er, som er nem at køle ned og holder sig kølig længere end flasakevinen -og som bevarer frugt og friskhed i ugevis efter åbning. Siges det...

For i virkeligheden kan bib eller boxvin ikke anbefales.
Jeg er i mindretal -for tapper Danmark ikke svimlende mængder boxe -som tilmed eksporteres i rigt mål til broderlandet på den anden side af Sundet? Yes, det er godt for eksporten, men synd for svenskerne (men nu ved vi jo, at Hinsidan er de så glade for boxvinen, fordi den ikke sender afslørende flaskeklirren, når man forlader Systemet efter køb, modsat glasflasker!).
Oprindelig var jeg faktisk positiv over for boxen -men et besøg for et par år siden på et tapperi i Rhône dalen ændrede mit syn. Det var faktisk et lille coop, som selv tappede sin boxvin -ovenikøbet var de forsøgskælder i samarbejde med et lokalt universitet. De havde det mest moderne, skånsomme anlæg, som de (sikkert med rette!) var meget stolte af.
Vi smagte den samme vin på box og flaske -og der var forskel. På flaske havde vinen markant mere frugt, fylde og længde -og var endog mørkere. Hvordan kan det nu være? Skulle vinene ikke være identiske?
Yes, de var endog tappet samme dag -fra samme fad. Hvorfor så forskellen?
"Du må forstå", sagde kældermesteren, "at en BiB egentlig ikke er andet end en plastikpose -og det beskytter ikke vinen særligt godt. Luft, varme og alt muligt andet påvirker vinen gennem plastikken -mens en tyk glasflaske og en prop eller kapsel beskytter vinen langt mere effektivt".
"Derfor får vin til box en ekstra kraftig filtrering og en noget højere dosering af svovl -i reglen tæt på 100 mg (dog stadig pænt under EU-grænsen), mere for hvid, mens rødvin til glad kan nøjes med 25-30 mg -og kun en enkelt filtrering".
"Svovl giver lidt frugt, men får vinen til at virke en anelse frisk, mens filteret tager lidt af farven og fylden -men gør til gengæld vinen blødere".
Dvs. vinene er vidt forskellige. Som regel er en boxvin ligegyldig, uskadelig -berøvet enhver form for karakter -dens største fordel er prisen! Der er et par undtagelser (f.eks. Jamelles fra et firma ved navn Sørensen) -men igen er samme vin på flaske klart bedre.
Rigtig meget boxvin solgt i Danmark er tappet i Danmark, og det gør kun ondt værre. Vinen har ofte været udsat for 2-3 gange filtrering plus 2-3 gange svovling for at kunne overleve transporten ad Autobahn'en -og som regel får vinen et par skud mere før tapning på box.
Vin på flaske holder faktisk ganske udmærket -sæt flasken (rød som hvid) i køleskabet, så bevarer den frugt og smag længere end de fleste bryder sig om, selvom de overholder Sundshedsforstyrrelsens anbefalinger om alkoholindtag. Kulden i køleskabet bevarer vinens friskhed og frugt op til en uge -af og til længere...
NB: Jeg ville have skrevet noget om boxens historie -opfundet af konsumfirmaet Angove's i Australien i 1955, forbedret i 60erne af Penfolds og med det store gennembrud i 90erne, hvor svenskerne opdagede, at en box har et indhold svarende til 4 x 75 cl -men at det vejer mindre og ikke klirrer afslørende, når man forlader butikken og går forbi naboerne -de aner end ikke, at man har købt noget af den syndige alkohol! Men et blev de ikke plads til her!

19/05/2010

Kineserne holder Bordeaux prisen oppe!


Det kolde forår og finanskrisen er islændingenes skyld, naturligvis. Men hvem er det, der holder prisen oppe på fine vine, ikke mindst Grands Crus fra Bordeaux?
Det er kineserne, skriver Jancis Robinson i Financial Times.

Hong Kong importerer meget store mængder vin, men resten af Kina har ofte ekstremt høje afgifter på vinen, der i reglen er baseret på værdi -dvs. jo dyrere vin, jo højere afgift. Og det har hindret et stort salg.
Det er slut nu -et smuthul i Kinas toldlove tillader privatpersoner at bringe flasker over grænsen uden afgifter -og det har energiske personer sat i system -et meget stort antal kinesiske backpackere henter vinen i Hong Kong og bringer den til Kina.
De må godt nok kun tage nogle få flasker med hver især -men når dere er tusinder af dem, og de tager turen hver dag, bliver det til store mængder.

I næste uge er der Vinexpo -den store messe, som holdes i Bordeaux hvert andet år. Men denne gang holdes den i Hong Kong, og stort set alt, der betyder noget i Bordeaux, er på dette bugnende marked, hvor store skilte reklamerer: "Bordeaux = godt helbred".
Stadig større mængder Bordeaux (og andre franske vine i midnre mængder) går til Kina og Hong Kong -og fagfolk i Bordeaux mener, at mere end halvdelen af alle topvine, der importeres til USA og England, rent faktisk også ad omveje finder vej til Hong Kong -og derfra videre til Kina...

I skrivende stund er de første Cru Classé vine fra årgang 2009 udbudt til salg. Og prisen er steget op til 50% i forhold til året før. Vist er 2009 en god årgang -men vil du ikke mene, at det er måske en overdreven pris på et marked, der stadig vånder sig oven på finanskrisen? Nu kender du den måske mest væsentlige årsag. Ikke islændingene denne gang. Men kineserne...

08/05/2010

Er det slut med garagevinene i 2009?


Vinelskere, som ikke bruger hele natten på at tyre gennem Parker, Hugh Johnson og Vinavisen, undrer sig af og til over priser på nye og ukendte vine. Altså ukendte for næsten alle andre end Parker/Spectator fans.
Hvorfor skal en La Mondotte koste 2000-3000 kr og af og til mere. Altså: Vinen er "blot" Saint Émilion -end ikke Grand Cru, for ikke at nævne Cru Classé!

Og selv de mest hardcore tifosis kan næppe nævne mere end 20-30 af disse "garagevine", som vinene over en bred kam kaldes. "Håndlavet i garage", siges det!- som slottet ønsker at sælge til en særlig høj pris...
Det hele startede med le Pin i Pomerol. Vinen blev oprindelig solgt som almindelig Pomerol, men da fru Loubie døde i 1979, blev parcellet solgt til Thienpont, som ejer det nærliggende Vieux Château Certan. Fra 1980erne begyndte man at høre om denne Pomerol, der -som Pétrus- ikke kalder sig selv château, men "blot" le Pin. Vinen blev "håndlavet" med malolaktisk gæring og lagring i nye egefade -en praksis, som i dag bruges af stadig flere vingårde i Bordeaux -og vel egentlig blot er en import fra Bourgogne, hvor metoden har været brugt i århundreder (omend i reglen uden ny eg).

Da vinen var dyrere at lave -al den nye eg!- end Certan, blev prisen også sat højere -og i 1980erne var vinen af og til endog dyrere end Pétrus!
So ein ding muss wir auch haben -rigtig mange blev inspireret til at lave noget lignende -blandt de første var Valandraud, siden fulgte Mondotte -og i dag er der formentlig tusinder, der laver små "mikro-cuvées" af vine tilbudt til håbefulde høje priser. I starten mest Pomerol og St.Émilion, siden restan af Bordeaux -endog også i Médoc, som ellers mest domineres af store slotte med snese vis af hektarer. Og ingen kan huske dem alle...

Jeg hilste som andre udviklingen velkommen -ærligt talt var Bordeaux langt ind i 1980erne ofte af skuffende kvalitet, især da til prisen -og here var nogle, der ville lave noget bedre. En lidt højere pris er ok. Men der er grænser -og som Clive Coates skriver -han foretrækker så afgjort Vieux Certan for le Pin. Især når vinen er 10 år gammel, og uanset pris!

Derfor er det en lise at se mikro-cuvée'erne langsomt forsvinde ud af markedet -ikke mindst i 2009 årgangen. Nogle vil overleve -men fornuftige vinelskere har allerede opdaget, at fordi vinen er hårrejsende dyr og har et ukendt navn, behøver den ikke være bedre, selvom der ikke står Cru Classé på den!

06/05/2010

Forsalg 2009 -dyrt og risikabelt!



Du skal kun købe årgang 2009 i Bordeaux, hvis du ikke kan leve uden denne årgang. Vinene sælges til tæt på 50% højere priser end de foregående årgange -og op til dobbelt pris af vin fra samme slot, man kan købe på flaske.

F.eks. Lamothe Bergeron, en god Médoc, som man kan købe i topår til 100 kr og i mindre år til 70-80 kr. Den koster tæt på 70 kr. Ab slot. Plus renter i 2 år, transport, alle afgifter og 25% moms. Altså vil importøren have en kostpris tæt på 100 kr.
Denne vin er næppe et fund til prisen -og sådan er det med rigtig mange af de vine, som hidtil er blevet udbudt... Priserne er steget markant trods alle vores råd til slotsjerne.

Hvor mange købere er der til en årgang med så høje priser? På et marked, der stadig ømmer sig ovenpå den værste krise i 80 år -og i et EU, hvor Grækenland er ved at rive tæppet væk under Euro'en. Jeg havde håbet på langt mere rimelige priser!

Bordeaux 2009 er rost af både Parker og i al beskedenhed af Erik Sørensen Vin, yes!
Den sammenlignes med både 2005, måske endda 2000. Bedst i Médoc, mere usikker i Pomerol. Men hvor god er årgangen egentlig?
Og er det forresten den rigtige vin, Parker har smagt og alle os andre den april dag i Bordeaux? Der er en risiko ved at smage fadprøver. Og jeg har endnu aldrig mødt en slotsejer, som hentede vin fra sit dårligste fad, når Parker kom på besøg.

Læg så hertil den risiko, du løber ved at købe forsalg... Sidst i 1980erne købte Erik Sørensen en masse vin fra et hus i Bordeaux. Men så gik dette hus konkurs. Vi kom med alle de mange betalte regninger -bare ærgerligt: Slottet ejer vinen indtil den er på flaske -vi ejer først vinen, lige før den kommer til Danmark. Det var dyrt for os, for vi måtte købe vinene 2 gange. Men vi gjorde det, for dengang solgte vi også forsalg -og havde solgt en del af flaskerne.
Men også den danske importør kan gå konkurs -og så hjælper ingen kære mor -du må bare stille op i køen af kreditorer. Det får man sjældent meget ud af.

Derfor: Vent med at købe vinen til den er på flaske. Så er du også sikker på at få vin fra det rigtige fad...

NB: Når alle andre kan vente med at sælge vinen til den er på flaske -hvorfor så ikke Bordeaux?