tirsdag den 28. marts 2017

Fontanafredda, godt køb i Kvickly

Få vil hævde, at Fontanafredda leverer de bedste vine fra Barolo, men mange vil hævde, at Fontanafredda er et af Barolo's historisk mest interessante vinhuse. Vinene er gode og kan netop nu fås i Kvickly til særdeles overkommelige priser: 

Barbera Fontanafredda, 2015 Alba, 50 kr, norm: 99,95


Værdi: **** (4 af 5)- Lidt let for barbera, men positiv duft, ren og ukompliceret.

Barolo Fontanafredda 2013, kr 99, norm: 189,95 

Værdi: ***** (5 af 5). Middelfyldig, god stil, kræver dog luft. I festivalfolder nævnes årgang 2012, men den købte var fra 2013, der ikke er helt så stort år. Men stadig nydelig.

I Danmark var huset længe solgt af Italiensk Vinhus (indtil han gik konkurs engang i 1970erne), hvorefter det skiftede importør et utal af gange for nu i mange år at have været importeret af Coop.

Grundlagt af Italiens første konge 

Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev i 1858 købt af Vittorio Emanuele II (1820-78), kongen af Sardinien, som få år senere blev konge af den nye stat, Italien. Der var dog ingen vin dengang på de 54 hektar, som fulgte med ejendommen.
Som skikken var, blev kongen gift med en fjern kusine (datter af kongen af Østrig, områdets stormagt dengang) , som skænkede ham en masse børn, men ikke så meget mere. Hans sande kærlighed var "la Rosa", som han blev gift med efter hustruens død. Hun mindes i dag i vingårdens Barolo "la Rosa".
 Vinen kom først 20 år efter. I mange år var vingården ejet af et amerikansk hus, som solgte det til en bank i Siena. 

Samme ejer som Borgogno 

I 2008 blev det solgt videre til 2 lokale forretningsmænd (64%), som i forvejen ejer Giacomo Borgogno, som er det andet historiske hus i Barolo (og nok det bedste af de to). Oscar Farinetti tjente sin formue på en app, som han solgt for formue og i dag bruger på bl.a. Eatily, en supermarkedskæde -og så sin vingårde. 
Fontanadredda sælger 6-7 millioner fl/år, og da huset kun ejer 65 hektar vin, er det intet større regnestykke, at kun godt 5% er fra eget domæne, mens 85% købes ind. 
Vinene er pæne typiske, men ikke exceptionelle -men dog et par klasser over de sære vine, der sælges til omtrent samme pris og hævnes at indeholde Barolo. OK, vi er i Italien, men alligevel! 
Huaset er mere end et besøg værd... Besøg: Fontanafredda
Ingen kommentarer:

Send en kommentar