onsdag den 25. januar 2017

Vin & Co -gratis vinmagasin værd at læse

Danmarks største vinblade er i dag gratis
Vinbladene er som andre trykte medier i krise. SmagogBehag er lukket, mens Vinbladet fortsætter på nettet. Tilsyneladende trives kun magasiner, som kan byde på mad såvel som vin. Danmarks største vinmagasiner er i dag gratis og kan frit hentes i Coop og Føtex. 

Her er der masser af annoncer, som dog ikke er fra danske vinhandlere -men derimod fra Coops og Dansk Supermarkeds leverandører, dvs. nogle af Verdens største vinhuse, f.eks. Grands Chais de France (Calvet, Laugel, Arthur Metz osv), Aalborg snaps, Cecchi -og når det ikke er vin, så er det varer som Aalborg snaps, Ramlösa osv. Som lægger penge her, som private vinmagasiner og websider (som Vinavisen!) kun kan drømme om! 

Vin&Co fra Coop
Vin&Co er Coops vinmagasin, typisk 60 sider med bogryg, der udgives 4 gange årligt i 200.000 ex. Karsten Kolding er chefredaktør på Vin&Co såvel som på ”Samvirke” (og marketingchef i Coop), mens den daglige redaktør er Lotte Malmgren. Hun er også redaktør på Samvirke. Men en stor del af indholdet er skrevet af fagfolk udefra. 
”Vinskolen”  har Thomas Ilkjær som forfatter (en af mændene bag Politikens roste ugentlige test). I december lærte vi at lave vin,  i september at smage på vin, mens vi lærte alt om druerne i juni -og i marts at spotte en fejl i en vin
Også andre journalistiske koryfæer optræder i Vin&Co’s spalter, bl.a. Thomas Rydberg (om spanske vine i september) og Flemming Kyed (artikel om Torres), Nana Wad, Jacqueline Jensen (om Australien i december-nummeret), Rasmus Palsgaard og mange andre. 

Samme hus har flere navne
Hvert nummer byder på tema -i foråret Alsace, sommer Puglia, efterår Argentina og vinter Australien med generelt gode artikler -om end sjældent med kritik af Coops leverandør i regionen. Man kan sige meget om Grands Chais de France i Alsace, som kan tappe en million flasker om dagen -alene i Alsace! Men alt er bestemt ikke lige godt.
I Alsace kan firmanavnet være  Arthur Metz, Giersberger og Helfrich -i Dansk Supermarked- og i Coop hedder vinen Laugel. Men vinen kommer fra samme firma. I Bordeaux kan firmaet hedde Calvet (Føtex) eller Dulong (Coop) -men vinen kommer stadig fra Grands Chais de France!  
I sidste ende drejer det hele sig om at få læseren til at købe Coops vine, men superlativerne i beskrivelser virker ikke så overdrevne, som det ofte ses. I udvalgte artikler anbefales også vine fra vingårde uden for Coops sortiment -om end det ikke nævnes, hvor disse sære vine kan fås.  Nye numre kan fås i Coop’s butikker, ældre numre kan læses på webben: https://shopping.coop.dk/universer/vin/videnom/vin+et+co

Vin fra Føtex
Vin er Føtex’ magasin, hvor oplaget sært nok også er 200.000. Nr 2 er fra vinteren 2016, 52 sider, som frit kan afhentes i Føtex. Også her er det marketingdirektøren (Karin Helene Sommer), der har sansvaret, mens teksterne er overladt til professionelle journalister -som Jesper Bo Bendtsen (Franciacorta -”Den nye Champagne”, måske ikke Jespers førstevalg som rubrik! og Alsace), Andre Bak og Casper Hindse. 
Men bladet er mindre pædagogisk og mere åbenlyst kommercielt, hvor en udmærket artikel om ”spis din vin” ledsages af vinforslag fra 3 ansatte i Føtex. Vinene er sikkert udmærkede, men der er ikke just originale. En charmerende artikel om Føtex’ egen vinklub er sjov -de smager 5 vine på malbec druen, alle fra Argentina. Sikkert udmærkede vine, men meget kritik var der ikke i artiklen.  -jas. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar