fredag den 2. december 2016

Ugens Vine: Det bedste af resten... i Føtex 
De fleste vine når aldrig et smagepanel...

Hver uge smager mediernes smagepaneler masser af vine, som vinimportører og supermarkeder vælger ud for dem. Ofte de bedste, kan man tro.


Kvalitet: *-***** -5* er bedst, Kvalitet/krone: $-$$$$$ (5$ er bedst).
Men de fleste af ugens tilbud -og de fleste vine- når aldrig et smagepanel. Derfor denne lille guide fra 2.12.2016:
Amarone dominerer i vinavisen 2-23. december. Og Italien i det hele -der er 0 Rhône, 0 Spanien, 0 New Zealand, Sydafrika eller Argentina...  Smag og behag!

Personligt vil jeg til julemaden foretrække en Rhône, Languedoc eller spanier, men det er jo heller ikke jul endnu!

****/$$$$, Masi Costasera Amarone, 199,- 

Årgang ikke oplyst, kan måske variere fra butik til butik. En typisk kraftig amarone i den blødere stil. Masi er en meget stor, men faktisk god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso. Et godt køb. Den blev for nogle år siden solgt i Copenhagen Airport til 200 kr. Som dutyfree. Hmm.
Føtex har flere amaroner, bl.a .Vivaldi til 115 kr (men den er heller ikke mere værd). De andre ikke smagt -amaroen bliver aldrig min favorit!

****/$$$$ -Manara "Morete"", Valpolicella Ripasso, 74,50 ved 2 flasker. Glimrende vingård. Ikke smagt, men en vin, der ofte vil koste over 100 kr. Formentlig blød og kraftig i Allegrini stil.
****/ $$$, Camigliano, Brunello di Montalcino, 175,- 
Igen uden årgang, men formentlig 2011 eller 2012. Begge er glimrende. Ikke tophus, men stort og ok hus i stil med Banfi. Nok lidt mere traditionel, så en udpræget madvin. Men rigtig godt køb.

En enkelt ok Bordeaux og pænt udstyret Rothschild vin på det jævne. Og så Portvin.

Dansk Supermarked's Port kommer i hovedsagen fra ét firma -SOGRAPE (mest kendt for Mateus rosé), hvor de sælger mærkerne Calen, Sandeman og Offley. Alle er i en ret let, sød stil, som er meget kommerciel. Mig bekendt er der ikke de store forskelle mellem de enkelte mærker, så den prisbevidste vil gå efter den laveste pris på f.eks. en 10-årig (eller en vin, der måske har fået et år på flaske efter tappedatoen på bagsiden).

De tilbudte vine er generelt gode køb, men jeg ville måske vælge Offley...

****/ $$$$ -Offley 20 år gammel Tawny, 199 kr. 


Offley Forrester er et af de historiske huse, som har en stolt historie, indtil det blev del af Sandeman og siden mærke under Sogrape. Baron de Forrester var en af Poprtvinens store pionerer. Hans navn mindes i en hyggelig Pousada over Douro floden. Pousadas er den portugisiske kæde af slotshoteller, som nærmest svarer til Spaniens paradors.


****/$$$ -Offley Boa Vista Vintage Port, 209,- 


Årgang ikke oplyst, men jeg har set 2009 i Føtex.Offley's Vintage Port er glimrende og ret hurtigt modne -slet ikke ulig Sandeman. Boa Vista har navn efter husets quinta, der ligger smukt over Douro floden.


Udover Sogrape's Port har Dansk Supermarked også Croft fra Taylor-gruppen, som også omfatter Taylor, Fonseca og senest også Krohn. Croft anses generetl for knap så fin som de andre, men stadig glimrende standard. Deres billigste virker som det bedste køb:

***/$$$ - Croft Platinum Reserve Port, 65,-


Ej smagt, men formentlig en udmærket ret ung (5 år) tawny.

** / $$  -Lugana, Lamberti, 69,- 
Bestemt ikke Føtex' bedste køb, så man kan undre sig over et "tilbud" på bagsiden af deres vintilbud. Lugana laves på vestsiden af Garda søen af de sædvanlige drueer domineret af trebbiano. En tør, let vin, som kan være frisk. Lamberti er et af mærkerne i den schweiziske GIV gruppe, som også omfatter Bolla, Folonari og Santi i samme kælder samt i andre kældre bl.a. Ca' Bianca, som Dansk Supermarked også sælger.  Lamberti har været meget omkring i Danmark, senest hos Philipson. Deres vine er ok, men ikke inspirerende. Og til 69 kr er Lugana ikke et topkøb. Men Føtex tjener sikkert godt på den!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar