Søg i 1400 opslag:

07/04/2025

Meny: dejlig forårsvin og topkøb i Rioja

Meny har også oppet sig i denne uge med de gode tyske Peter & Peter til lav pris, flot argentinsk Argento og ikke mindst den aristokratiske Markis Riscal.  

Igen er de tyske vine blandt de bedste køb -Peter & Peter leverer til 49,95 herlig Mosel som riesling, hvor den tørre er frisk og frugtig, og Weissburgunder (ej smagt) burde ren og frisk. Den røde Pinot Noir (49,95) er fra Rheinhessen og også ganske ok. 

    Igen er Riscal's klassiske Rioja et superkøb til 83,17 (v6) -samme pris som Campo Viejo Gran Reserva (99,95), men Riscal er lige en klasse bedre. 

    Meny har også et par gode italienere San Silvestro Nebbiolo fra Langhe (59,95) og ikke mindst den superbe Pelissero Piani (99,95), barbera "Cru" af høj klasse. 

    Meny har dog mange interessante vine, se listen herunder: 

BEDSTE køb: Peter & Peter rød/hvid/rosé Argento "Reserve" rød/hvid - Marqués de Riscal Reserva 

GODT køb: Cuvée Roman grenache gris - Cono Sur "Organic" rød/hvid - San Silvestro Nebbiolo Langhe - Pelissero Barbera "Piani" - Ebrius Toscana "Governo" - Champagne Cuperly

ANDRE: Castellare Chianti Classico - Chablis "Marillier" - Campo Viejo Gran Reserva

uge 15-2025


Peter & Peter rød/hvid/rosé... 49,95

Riesling Trocken eller Feinherb, Weissburgunder, Mosel, rosé, Pinot Noir Pfalz, Tyskland

BEDSTE køb + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 10/4

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage","feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og fin syre, Trocken er tør uden at overdrive, med lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig mere end drikbar og et superkøb.  

    Hvid Burgunder er mere neutral, tør, frisk med god syre. Kun smagt én gang.
    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, med typisk hindbæraroma og tør, blød, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* + godt køb i Ekstrabladet. 
    Rosé ikke smagt, men frygter den er for spinkel. 
    Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel).   
    Vinene laves af giganten ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, en malerisk og hyggelig by ved Mosel floden engang kendt for "Schwarze Katz" (foto). 

Allram rød/hvid/rosé... 75,-

økologisk hvid Grüner Veltliner Strass eller riesling Kamptal, rosé Zweigelt, Østrig

BEDSTE køb + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 10/4

Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. En nyere årgang fik 92p/Falstaff, mens 2018 fik 6*/6 i Ekstrabladet. 
    Riesling er mere sprød og umiddelbart stram, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre? En nyere årgang fik 93p/AlaCarte, 2021 fik 5*/6 fra Din Vinguide. 
     Begge er rigtig flot vin til lav pris.
    Allram er en privat 30 hektar vingård i den hyggelige by Strass Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er køligt og tørt, så den sent modnende riesling har det svært, for dette er ægte veltlinerland! 
      Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Cuvée Roman grenache gris... 49,95

GODT køb + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 10/4
En særlig rosé, da den er lavet af den "grå" grenache, hverken hvid eller sort grenache (kendt fra Chateauneuf). Druen er nærmest rød, så den burde være oplagt til rosé. Beskrives som ekstremt frugtig, fyldig og blød. Jeg vil nyde den ung, så jeg håber på 2024 (evt dog 2023). 
    Vinen laves af engelske Boutinot, som fra en lille vinhandler på blot 20 år er vokset til leverandør af vin fra hele Verden til hele Verden. 

Argento "Reserve" rød/hvid... 64,95

økologisk rød cabernet, malbec eller hvid chardonnay, Argentina 
BEDSTE køb + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10/4

Smagte vinene for mange år siden, men havde helt glemt dem, indtil de dukkede op i Meny i efteråret. Og i dag er vinene tilmed økologiske. 
    Reserve vinene er ét trin op fra den almindelige Argento (som er god!). 25% af høsten af de røde er lagret kort i eg. Ikke smagt, men sæt bare forventningerne op.

Argento er en stor økologisk vingård med over 300 hektar, bl.a. denne i Agrelo, del af Luján de Cuyo i 1100-1200 meters højde, som giver vinene en sjælden friskhed og lidt mere urt end kødfuld blødhed. En udpræget madvin. Ikke smagt, men den lokale kender Descorchados er begejstret og giver alle nye år 92-94p/100. 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

Cabernet Carmenere, pinot noir, hvid chardonnay, økologisk, Chile

GODT køb + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 10/4
Lidt dyrere end i vinter (49,95), men stadig god pris. Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 
      Ikke alle smagt, men pålidelige kendere er tilfredse -især måske for de røde: cabernet carmenère -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde, blød. Den hvide chardonnay er nydelig, med friskhed og tør ren smag -men mangler blomst, synes jeg. Vinene kan nydes unge. 

Marques de Riscal Reserva, kr/fl v6: 83,17

Rioja, 6 fl: 499. BEDSTE køb + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 10/4

Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Flot nu, men.... bedre med 2-3+ år mere på flaske (eller 1-2 år i garderobeskab). 
    I min Meny står der stadig 2018 med 93p/Peñin, men mon ikke 2019 og 2020 er på vej (også 93p/Peñin). En anden fan er Rydberg (forfatter til "Spansk vin"), som om 2016 skrev: 
    "Klassisk Rioja med masser af toast og vanilje i duften. Intens i smagen med brombær, tobak, varme krydderier og masser af fadpræg. Velbalanceret med en lang afslutning. År efter år et sikkert køb til prisen!" (i 2023). 
    Riscal er den ikoniske Rioja, skabt af vinmager fra Bordeaux i 1858, da Riscal ville lave en vin i den "nye" Médoc-stil. Den blev så populær, at markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet for at forhindre forfalskninger (det var ikke gimmick dengang!). I dag ses vinen til alt held ofte uden trådnettet. 

    Meny tilbyder også Campo Viejo Gran Reserva (99,94, 4*/5), god Rioja, men slet ikke i klasse med Riscal (eller Faustino I i Bilka). 

Fra Barolo egnen...

San Silvestro Nebbiolo Langhe, kr/fl v2: 55,-

2 fl. 110. BEDSTE køb+ *** (3/5), Meny, indtil torsdag 10/4
En helt ung (2022) baby-Barolo på samme drue groet i omegnen af Barolo. Ingen eg, kølig gæring -indbydende frugt, middel fylde, faste tanniner, en rigtig god madvin.
    SanSilvestro er et godt lille familiefirma med lille domæne i Barolo (som ikke indgår i denne vin). Har fuld tillid til denne vin, selvom den ikke er smagt i mange år. 

Pelissero Barbera "Piani"... 99,95

Alba Italien

GODT køb + **** (4/5), Menyindtil torsdag 10/4

Kender ikke årgang og ikke smagt, men kan se, at pålidelige smagere er begejstrede -2021 fik 93p/Vinous, en kræsen smager.  
Piani er en blid skråning i Treiso i Barbaresco. Vinen lagrer 8 måneder i store og små egefade før tapning. 
    Vent en vin med meget indbydende frugt, solid fylde og længde, men ret bløde tanniner, der gør vinen ganske behagelig også ung. 
    Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).

Ebrius Toscana "Governo"... 59,95 

GODT køb + *** (3/5), Shop.Meny, indtil torsdag 10/4

Vinen praler af 100p fra ItalianWineGuy og 98p fra Maroni. Læg ikke for meget i det, for jeg troede, at Maroni og andre ukritiske smagere aldrig gav mindre end 99p! 

    Ikke smagt, men vent en rund, fyldig, poleret Toscana med god frugt og blød smag. Behagesyg snarere end udfordrende. 
    Vinen laves af den unge Bernabei, der med faderen driver konsulentfirmaet Riolite, der laver vine i kældre i Toscana, bl.a. Borgo al Pascolo, som før blev solgt i Meny. 
    Denne Toscana er nok lige så god, men nok blødere med mindre sangiovese (70%) og til gengæld 30% merlot. Vent en vin med meget frugt. Vinen laves med den gamle governo metode, som var ekstremt populær i Toscana for 50--100 år siden -man tilsatte lidt tørret druekoncentrat under gæringen, der giver duft og vægt til en letbenet dagligvin. Det gælder måske også for Ebrius. 

Castellare rød/hvid... 99,95

rød Chianti Classico 2023, hvid Ginestre 2023 igp

**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 10/4

Normalprisen på 230 kr er alt for høj, men til 100 får du en flot Classico, dog dyr i forhold til San Felice (set i Bilka fredag til 59 og den finere Riserva Felice Grigio og Ser Lapo (Brugsen).
   
    Den røde Classico er ung (2023) Chianti i en frisk stil, dvs. rig frugt med fine nuancer, fast og kraftig, ung, rimeligt afrundet. 
Parker gav forgænger 2021 88p/100, mens 2022 fik 92p/Falstaff. 
    Den hvide Ginestre er en tør, ganske frisk, men ret enkel hvid, bestemt ikke topkøb. 60% sauvignon, 40% chardonnay, ingen eg, nydes ung. 
    Castellare etiketten prydes altid af en fugl. En ganske anerkendt ejendom i Castellina i hjertet af Classico området, dannet i 1968 ved at lægge 4 små ejendomme sammen. I dag har man 46 hektar vin i ca. 350 meters højde, hvor vinmarkerne er plantet i et amfiteater.

GODT køb + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 10/4
Set i 2020. Jeg har drukket flere vine fra vinmagerne Olivier & Lafont, men ofte fundet den almindelige Rhone og Lirac tæt på de dyre vine. Men 160 for en gedigen 'Neuf er lav pris, at du bør overveje den. Ofte skal du betale det samme for en dubiøs pavevin! Den skal have fået 93p/Vinous og 5* af Ekstrabladet. Og måske endda 2020, godt år med et par år på flaske. 

Chablis "Marillier"... 99,95

*** (3/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 10/4

Har ikke brugt penge på denne vin fra familien Marillier i Péronne i Macon, 250 km fra Chablis. Marillier ejer stort domæne i Mâcon, ikke Chablis. Har kun smagt en hvid Macon for en del år siden, som var korrekt, ikke mere. Meny sælger ofte Chablis fra kooperativet (på tilbud til 99,95), som jeg har mere tillid til.

Crémant Louis Bouillot, Bourgogne... 99,95

*** (3/5),  Meny, indtil torsdag 10/4
Mærket har 150 år bag sig med bobler og har i 25 år tilhørt giganten Boisset, som leverer store mængder crémant med mange etiketter fra Bourgogne, alle tappet i Bouillot's kældre. Vinen laves klassisk, dog uden malolaktisk gæring og med lagring på flaske over 12 måneder før degorgering. 
    Bouillot selv er en tør, frisk og ganske sprød crémant med diskret aroma og ren eftersmag med vis dosage (ca 12 g/l). Brut fik 2*/3 af Guide Hachette i 2024 -og et nyt, meget pænere udstyr (synes jeg). 
    Vinen koster godt 100 dkr i Sveriges Systembolaget (149 sek), så ikke just topkøb i Meny! Til sammenligning koster Riscal 199 sek (ca. 135 Dkr), så her er der penge at spare!
    Jeg vil tro, at vinen er tæt på (og måske identisk) med crémant Charles de Fère, Antonin Rodet (Føtex og Bilka) og Pierre Ponnelle (engang i Coop). 

Champagne Cuperly... 229,-

GODT køb + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10/4

Ikke så dyr, men nok heller ikke så god som Cuperly Grand Cru i sommer. Vent en fyldig, rimeligt tør vin med intens bouquet (biscuit). 60% pinot noir, 40% chardonnay. 
    Familien Cuperly har boet i Verzy siden 1790erne og begyndte at lave deres egen vin i 1940erne. Vinen er baseret på eget domæne og omfatter formentlig også en god portion Grand Cru fra Verzy og omegn. De fleste Champagner er blends fra flere byer.