onsdag den 21. februar 2018

Sjælden Rhöne til lav pris

Cornas er en af de mest sjældne af de store syrah rødvine fra Rhône dalen. I mange år var vinen tæt på døden, da en ny generation foretrak et let og vellønnet job i Lyon frem for det hårde arbejde på de stejle granit skråninger. 

Men udviklingen er vendt, og vinen er ved at få det ry, den fortjener. I dag er vinen blevet dyrere, og de 50 hektar i 1970erne er blevet til godt 100 hektar plantet med syrah. Cornas vil i reglen koste 200-500 kr, s¨å Bilka har et ret godt tilbud lige nu:


Cornas "la Triboulette" 2013... 75,-

Normalt 175, Bilka, pris/kvalitet **** (4 af 5), Cave de Tain. 2013 er en lille årgang, og denne Cornas måler sig ikke med de bedste -og end ikke med Winefamly's Arenes Sauvages 2011 fra samme Cave de Tain. Men Winefamly vil også have godt 200 kr for deres Cornas. Vinen lagrer 18 måneder i egefade, står der på bagetiketten. Men næppe nye fade. Cave de Tain laver masser af vin, men pænt under 100.000 flasker Cornas -hvor de er største ejer- fordelt på 2 vine + en smule af en luksusvin. Triboulette blev før solgt af Kjær & Sommerfeldt og er standardudgaven, som også sælges som bl.a.Nobles Rives.
God, dyb farve og indbydende ren syrah aroma. Smagen er afrundet og lang, men måske med en let grønlig nuance i slutningen. Jeg vil give den et år eller to for at få blødgjort slutningen. I dag et godt glas til mad. (22.2.18)

Sacravite, Basilicata.... 40,-

2013, Bilka, normalt 90,-, værdi/pris: ***** (5 af 5), d'Angelo. En syditaliener så langt fra de mere eller mindre kvalmende ripasso-lookalikes fra Puglia, som tænkes kan. En spændende vin, men bestemt ikke alles smag. D'Angelo er et af de førende huse i det lille Vulture, hvor druen aglianico giver en dybt original vin. Denne er også 100% aglianico, og det er en drue, der giver vinen helt sin egen karakter. Området er det mest kendte i Basilicata, der udgør svangen i Italiens hæl.
Farven er dyb, duften mindre egenartet end en ren Vulture, men stadig med enrustik, urtet aroma med lidt læder. Ganske fyldig, med karakter -men en vin til mad, indtil man har vænnet sig til vinens stil. Nydes nu ved kældertemperatur til solid bondemad.
(22.2. 2018).

Tussock Jumper, 6 flasker... 150,-
normalt 300 (21.feb.18), Bilka, værdi/pris -ej smagt.  

Prisen er lav, og vinene lyder godt, sauvignon fra New Zealand, pinot noir fra Sydfrankrig, tør riesling fra Tyskland, cabernet fra Argentina, prosecco spumante fra Treviso i Italien.
Men jeg turde ikke købe den. Vinene er fra 2014, tappet i 2015, dvs. viinene har fået 2-3 år på flaske, hvad hverken chardonnay eller prosecco har godt af. Tilmed er de fleste vine (prosecco, pinot og riesling undtaget) er tappet meget langt fra vingården. Men prisen er godt nok lav. (22.2.18, sælges nok hurtigt).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar