fredag den 12. maj 2017

Stjerner fra Chianti


Nogle af Italiens bedste vine kommer fra Chianti. Men du finder ikke navnet Chianti på etiketten. De foretrækker at kalde sig Vino Nobile og Brunello. Som andre vine fra Italien er der stor forskel på vinene, men de bedste er fremragende. Vinene herunder er ikke helt af højeste klasse. Til gengæld er priserne særdeles rimelige.

 
N.B: Årgangen kan variere. Men har set alle vinene herunder i den fine årgang 2012 i to lokale supermarkeder, men årgangen oplyses ikke af forhandler. 

Tenuta Lodola Nuova, Vino Nobile... 87,50 

2012, Montepulciano, norm: 179 (Bilka). Vingården er ejet af brødrene Folonari, som har lagt navn til vinhuset af samme navn, som dog i dag ejes af schweizisk koncern (som også ejer bl.a. Lamberti, Melini osv). Familien selv leverer gode vine i en civiliseret stil, ikke så koncentreret som topnavnene Cerro og Poliziano, men af en ganske anden standard end Nobilen fra cooperativet, som Føtex/Bika også sælger, typisk til 70-100 kr. En god Nobile er fuldt så god som naboen brunello -det er ikke noget tilfælde, at da skaberen Biondi-Santi først skabte sin vin i 1930erne, var hans forbillede naboen Vino Nobile! (ej smagt i 2012, men formentlig kvalitet/pris *****, 5 af 5).

Og tre Brunello vine, som faktisk alle er gode køb... 

 

Campogiovanni, Brunello Montalcino... 149,-

2012, normalt 239,- (Bilka) 93p/JamesSuckling. "Johans Mark" ejes af San Felice, mangeårig samarbejdspartner for Dansk Supermarked. Vinen kommer fra de lettere jorde i Montalcino og er ikke helt i top, men stadig en glimrende brunello. Kvalitet/Pris **** (4 af 5).

Camigliano Brunello di Montalcino.. 165,-

2012, normalt: 255 (Bilka). 91+p/Parker. Vingården har indtil nu haft et lidt middelmådigt ry, men i løbet af de seneste år er der sket en del på domænet med bl.a. økologisk drift (under konversion, dvs. ikke for 2012) og ny vinmager. Vinen vil have noget mere koncentration end Campogiovanni, men kræver nok et par år mere. Kvalitet/pris ***** (5 af 5).

 

Tenuta Greppone Mazzi, Brunello Montalcino... 198,- 

2012, normalt 299 (Bilka). Denne lille vingård er også ejet af Folonari brødrene og har i mange år leveret vin meget lig deres Nobile, blot med en tak mere koncentration og længde, takket være 2 år i mindre egefade i stedet for et år. Men egentlig ikke bedre end Camigliano, midnes jeg. Kvalitet/pris **** (4 af 5).
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar