onsdag den 19. maj 2010

Kineserne holder Bordeaux prisen oppe!


Det kolde forår og finanskrisen er islændingenes skyld, naturligvis. Men hvem er det, der holder prisen oppe på fine vine, ikke mindst Grands Crus fra Bordeaux?
Det er kineserne, skriver Jancis Robinson i Financial Times.

Hong Kong importerer meget store mængder vin, men resten af Kina har ofte ekstremt høje afgifter på vinen, der i reglen er baseret på værdi -dvs. jo dyrere vin, jo højere afgift. Og det har hindret et stort salg.
Det er slut nu -et smuthul i Kinas toldlove tillader privatpersoner at bringe flasker over grænsen uden afgifter -og det har energiske personer sat i system -et meget stort antal kinesiske backpackere henter vinen i Hong Kong og bringer den til Kina.
De må godt nok kun tage nogle få flasker med hver især -men når dere er tusinder af dem, og de tager turen hver dag, bliver det til store mængder.

I næste uge er der Vinexpo -den store messe, som holdes i Bordeaux hvert andet år. Men denne gang holdes den i Hong Kong, og stort set alt, der betyder noget i Bordeaux, er på dette bugnende marked, hvor store skilte reklamerer: "Bordeaux = godt helbred".
Stadig større mængder Bordeaux (og andre franske vine i midnre mængder) går til Kina og Hong Kong -og fagfolk i Bordeaux mener, at mere end halvdelen af alle topvine, der importeres til USA og England, rent faktisk også ad omveje finder vej til Hong Kong -og derfra videre til Kina...

I skrivende stund er de første Cru Classé vine fra årgang 2009 udbudt til salg. Og prisen er steget op til 50% i forhold til året før. Vist er 2009 en god årgang -men vil du ikke mene, at det er måske en overdreven pris på et marked, der stadig vånder sig oven på finanskrisen? Nu kender du den måske mest væsentlige årsag. Ikke islændingene denne gang. Men kineserne...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar