En vinkritiker må fikke være snobbet -så derfor er det politisk korrekt at rose vin tappet på box, du ved den der 3 eller 5 (eller 10 eller 20) liter baginbox eller BiB i inderkredsen!
Dit lokale supermarked har en hel afdeling med priser fra 60 kr til 150 og af og til mere.
Boxen består af nogle lag plastik med et farvestrålende karton rundt om og en tappehane nederst. Nu hvor sommeren er kommet, er der rivende afsætning af bib'er, som er nem at køle ned og holder sig kølig længere end flasakevinen -og som bevarer frugt og friskhed i ugevis efter åbning. Siges det...
For i virkeligheden kan bib eller boxvin ikke anbefales.
Jeg er i mindretal -for tapper Danmark ikke svimlende mængder boxe -som tilmed eksporteres i rigt mål til broderlandet på den anden side af Sundet? Yes, det er godt for eksporten, men synd for svenskerne (men nu ved vi jo, at Hinsidan er de så glade for boxvinen, fordi den ikke sender afslørende flaskeklirren, når man forlader Systemet efter køb, modsat glasflasker!).
Oprindelig var jeg faktisk positiv over for boxen -men et besøg for et par år siden på et tapperi i Rhône dalen ændrede mit syn. Det var faktisk et lille coop, som selv tappede sin boxvin -ovenikøbet var de forsøgskælder i samarbejde med et lokalt universitet. De havde det mest moderne, skånsomme anlæg, som de (sikkert med rette!) var meget stolte af.
Vi smagte den samme vin på box og flaske -og der var forskel. På flaske havde vinen markant mere frugt, fylde og længde -og var endog mørkere. Hvordan kan det nu være? Skulle vinene ikke være identiske?
Yes, de var endog tappet samme dag -fra samme fad. Hvorfor så forskellen?
"Du må forstå", sagde kældermesteren, "at en BiB egentlig ikke er andet end en plastikpose -og det beskytter ikke vinen særligt godt. Luft, varme og alt muligt andet påvirker vinen gennem plastikken -mens en tyk glasflaske og en prop eller kapsel beskytter vinen langt mere effektivt".
"Derfor får vin til box en ekstra kraftig filtrering og en noget højere dosering af svovl -i reglen tæt på 100 mg (dog stadig pænt under EU-grænsen), mere for hvid, mens rødvin til glad kan nøjes med 25-30 mg -og kun en enkelt filtrering".
"Svovl giver lidt frugt, men får vinen til at virke en anelse frisk, mens filteret tager lidt af farven og fylden -men gør til gengæld vinen blødere".
Dvs. vinene er vidt forskellige. Som regel er en boxvin ligegyldig, uskadelig -berøvet enhver form for karakter -dens største fordel er prisen! Der er et par undtagelser (f.eks. Jamelles fra et firma ved navn Sørensen) -men igen er samme vin på flaske klart bedre.
Rigtig meget boxvin solgt i Danmark er tappet i Danmark, og det gør kun ondt værre. Vinen har ofte været udsat for 2-3 gange filtrering plus 2-3 gange svovling for at kunne overleve transporten ad Autobahn'en -og som regel får vinen et par skud mere før tapning på box.
Vin på flaske holder faktisk ganske udmærket -sæt flasken (rød som hvid) i køleskabet, så bevarer den frugt og smag længere end de fleste bryder sig om, selvom de overholder Sundshedsforstyrrelsens anbefalinger om alkoholindtag. Kulden i køleskabet bevarer vinens friskhed og frugt op til en uge -af og til længere...
NB: Jeg ville have skrevet noget om boxens historie -opfundet af konsumfirmaet Angove's i Australien i 1955, forbedret i 60erne af Penfolds og med det store gennembrud i 90erne, hvor svenskerne opdagede, at en box har et indhold svarende til 4 x 75 cl -men at det vejer mindre og ikke klirrer afslørende, når man forlader butikken og går forbi naboerne -de aner end ikke, at man har købt noget af den syndige alkohol! Men et blev de ikke plads til her!