fredag den 21. april 2017


Når prisen er for lav (del I): Côte Rôtie og Condrieu

Som vinelsker bør man bevare sin kritiske sans, når man køber vin. Jeg ville tro, at en vin blev dyrere af at blive hentet på vingården og kørt langt, langt væk til et andet firma i et andet område og så tappet der. Den burde slet ikke blive billigere -og slet ikke sælges til den halve pris af vin med samme navn tappet det sted, hvor vinen er lavet. Så hvis man ser en vin, som er blevet billigere af denne transport langt væk, så bør man undre sig. 
Så jeg undrer mig over, at
Kvickly til blot 199 kr sælger rød Côte Rôtie 2014 og hvid Condrieu 2015 (normalt 299, men tilbuddet har foreløbig varet en måned, så mon ikke det varer lidt endnu).  Normalt skal man betale 400-600 kr for vine som disse, så 199 virker som et fund. 
Men det er jeg slet ikke sikker på, at det er. For på bagetiketten står med små bogstaver, at vinen er tappet i St. Jean d'Ardières, som ligger ikke ved Rhône floden, hvor druerne skal gro, men nær Morgon i Beaujolais. Tapperen er "les Aumonières", som ingen kendner -det er formentlig et af utallige underfirmaer af f.eks. Grands Chais de France (oprindelig i Alsace) eller Boisset (Bourgogne).
Côte Rôtie er en lang skråning i det nordlige Rhône med vine så berømte, at folk står i kø for at få de bedste. Druen er syrah ofte med en smule af den hvide viognier, som ofte gror på de samme ekstremt stejle granitskråninger. En god Rôtie er middel fyldig (aldrig stærk) med indbydende, forfinet og frisk frugt og en god lang smag med virkelig elegance. Vinen er ofte god efter blot 3-4 år, men kan leve i 10 år eller længere. Den største leverandør er Guigal, som kontrollerer tæt på halvdelen af høsten med underfirmaer som Vidal-Fleury og Vallouit. Han sælger sine bedste vine under navnet Château d'Ampuis, og de er ikke billige.
Côte Rôtie er kun rød -den hvide kommer fra naboen Condrieu, som laves af 100% viognier. Vinen varierer en del i kvalitet, men er ofte frugtig og frisk, middel fyldig -nok bedst inden for 3-4 år. Også en vin i den dyre ende -i reglen 300-500 kr, tæt på samme prisklasse som Côte Rôtie.

Til 200 kr KAN disse to vine være sande fund. Jeg har ikke ofret penge på de to vine, for jeg tror ikke, de er pengene værd, selvom det er halv pris af andre. Én ting er, at vinene ikke er tappet bare nær på vingården, en anden er, at tapperen ikke selv ejer en vinstok i området.
Så det er ikke kun Châteauneuf du Pape, Pomerol, Barolo og Amarone, man skal være forsigtig med at købe...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar