Du får rigtig meget vin til lav pris i 365discount, så de må i gen have et opslag helt alene -godt hjulpet på vej af historien om Bailey's flødelikør!
Sumo Man (39) er en behagelig let sødlig, men frisk riesling, som nok skal vække glæde hos studenterne. Era fra Østrig (39) er mere tør, mens Collection chardonnay (39) ser pænere ud.
365 har også et par solide røde. Hardy's Stamp (35) er svær at slå til denne pris (hvad skal også være god), mens Primitivo Badia al Colle (49) for mig er bedre end den mere moderne Why I'm Not (49).
Men glem ikke den herlige historie om Bailey's (89), den første flødelikør, som blev kreeret på 30 sekunder og stort set var færdig efter 45 minutter. Det foregik i London, ikke Irland, og opfinderen var en jøde fra Sydafrika!
uge 26-2025
uge 26-2025

Sumo Man riesling eller pinot gris... 39,-
BEDSTE køb + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 25/6
Sumo Man gør det billigt at boykotte USA. Kung Fu fra USA er forresten tappet i Finland, og deroppe har Sumo og Kung Fu samme pris (€12 -90 kr). Sumo er tappet i Tyskland, riesling hjemland.
Groet i Rheinhessen Tyskland nær Frankfurt. Et køligere klima giver en lettere, mere mineralsk vin.
Lys, aromatisk vin med frugt (ananas, fersken), let til middel krop og lille sødme (15g/l) balanceret af syre. Rydberg (Spritnyt) gav 2023 4*/5 med ordene: "Grønne æbler i duften. Medium koncentration og ikke så intens i smagen, men det der er fungerer fint med citrus, æble og lette florale noter. Simpel vin."
Sumo er rigtig god til Kina/Japan retter -kung fu/sumo- alt fra karry over soya til sushi!
Sumo Man pinot gris (39, 3*) er en ny vin, som jeg desværre ikke har smagt. Håber den er til den tørre side, men ikke sikker.
Sumo Man gør det billigt at boykotte USA. Kung Fu fra USA er forresten tappet i Finland, og deroppe har Sumo og Kung Fu samme pris (€12 -90 kr). Sumo er tappet i Tyskland, riesling hjemland.
Groet i Rheinhessen Tyskland nær Frankfurt. Et køligere klima giver en lettere, mere mineralsk vin.
Lys, aromatisk vin med frugt (ananas, fersken), let til middel krop og lille sødme (15g/l) balanceret af syre. Rydberg (Spritnyt) gav 2023 4*/5 med ordene: "Grønne æbler i duften. Medium koncentration og ikke så intens i smagen, men det der er fungerer fint med citrus, æble og lette florale noter. Simpel vin."
Sumo er rigtig god til Kina/Japan retter -kung fu/sumo- alt fra karry over soya til sushi!
Sumo Man pinot gris (39, 3*) er en ny vin, som jeg desværre ikke har smagt. Håber den er til den tørre side, men ikke sikker.
Era Grüner Veltliner... 39,-GODT køb + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 25/6En rigtig god pris på østrigsk, som kun misser "Bedst" fordi den er tappet i Tyskland. Mangler veltliner'ens peber'agtige sprøde rige aroma, men ganske ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe.
Chardonnay "la Collection" grande reserve... 39,-
GODT køb + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 25/6
Flot udstyret sydfransk hvid, som vil please de fleste. Pæn aroma, meget enkel også i smag, som har pæn lille syre, der ikke generer, afrundet af ganske lille restsødme (4 g/l).
Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 35,-
BEDSTE køb + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 25/6
Prisen er svær at slå! Den røde er bedst, afrundet fylde, frugt og lidt krydderi i næsen, men uden at overdrive, lidt tørrere smag end mange i klassen. Hvid skal være ganske frugtig og rimeligt frisk -godt klaret, når den gror i meget varmt klima! Rosé måske lidt sødlig?
Hardy er traditionsrigt (1853) hus og den vigtigste hus ejet af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988.
Primitivo "Badia al Colle"... 49,-
BEDSTE køb + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 26/6
Jeg har mere tillid til denne zinfandel/primitivo end til den ofte dyrere Capolavaro Manduria i Bilka og Netto. Badia kommer fra det lille Manduria i Puglia, som har en vis (italiensk!) kontrol med høstmængde og kvalitet. Ikke smagt, men vent en afrundet, kraftig, men ikke tung vin med åben frugt. Vinen kommer fra det store Piccini i Toscana.
Piccini "Barrelaia", Toscana... 49,-
GODT køb + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 25/6
Brugsen har prøvet at sælge vinen til op til 100 kr, men nu er prisen anderledes korrekt. God fylde og blød tannin, men duften passer ikke til smagen.
Navnet skal nok lede tankerne hen på både lagring i eg (Barrel) og Sassicaia -men vinen er en daglig toscaner på supertung flaske. Smagt for 2-3 år siden i min Irma uden at vække begejstring. Oplyses at være lagret 6 måneder i egetræ.
Why? I'm Not negroamaro zinfandel... 49,-
GODT køb + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 25/6
Why Not? kom først, fulgt af That's Why -og så kørte toget. Tror "because I'm not like the others" er som de andre! Ellers er der en hoben sure kunder, der ikke får en mørk, frugtig og fyldig rød med lige tilpas tannin til at balancere en lille sødme. Men ganske drikbar, selvom den er trættende i længden.
Bailey's Irish Cream... 89,-
GODT køb + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 25/6Nok en god pris. Bilka har også prisen 89, mens andre har tilbud på 109.
Historien om Bailey’s er næsten bedre end drikken (jeg var lidt forfalden, da den kom frem i 1970erne og endda med guldmedalje). Studenterne er sikkert glade for den!
Bailey blev opfundet på 30 sekunder, var stort set færdig efter 45 minutter.
Det skete slet ikke i Irland, men i Soho i London af en begavet reklamemand, David Gluckman
, som forresten var flygtet fra sin jødiske famlie i Sydafrika.
Han fik i 1973 et job af en kunder, Gilbey (i dag Diageo):
1) vi ejer et irsk mejeri med for meget fløde, da folk drak skummelmælk. Kan vi bruge fløden til noget?
2) vi ejer også et irsk destilleri med for meget whiskey. Kan vi ikke bruge den whiskey til noget?
Efter arbejdstid blandede han Jameson whiskey og fløde sammen på kontoret i Soho. Det smagte rædsomt.
Der var brug for en masse sukker. Det hjalp. Så tilsatte han Cadbury cacaopulver. Så smagte det pludselig himmelsk!
Han manglede blot lidt vanilie og noget hærdet planteolie (for at hindre fløde og whiskey i at skille) og lidt kulør. Konservering behøvede han ikke -det sørgede whiskey'en for!
Navnet? Hr R.A. Bailey eksisterer ikke, men Bailey er navnet på en bistro i Soho ved siden af kontoret! 50 år efter er der solgt langt over 1.000.000.000 flasker Bailey's, så blev David rig på den? Nej, han fik 3.000 £.
Nok en god pris. Bilka har også prisen 89, mens andre har tilbud på 109.
Bailey blev opfundet på 30 sekunder, var stort set færdig efter 45 minutter.
Det skete slet ikke i Irland, men i Soho i London af en begavet reklamemand, David Gluckman

Han fik i 1973 et job af en kunder, Gilbey (i dag Diageo):
1) vi ejer et irsk mejeri med for meget fløde, da folk drak skummelmælk. Kan vi bruge fløden til noget?
2) vi ejer også et irsk destilleri med for meget whiskey. Kan vi ikke bruge den whiskey til noget?
Efter arbejdstid blandede han Jameson whiskey og fløde sammen på kontoret i Soho. Det smagte rædsomt.
Der var brug for en masse sukker. Det hjalp. Så tilsatte han Cadbury cacaopulver. Så smagte det pludselig himmelsk!
Han manglede blot lidt vanilie og noget hærdet planteolie (for at hindre fløde og whiskey i at skille) og lidt kulør. Konservering behøvede han ikke -det sørgede whiskey'en for!
Navnet? Hr R.A. Bailey eksisterer ikke, men Bailey er navnet på en bistro i Soho ved siden af kontoret!