Ripasso er en af de mest kendte vine fra Valpolicella mellem Garda søen og Verona. En mørk, ganske fyldig og frugtig rød, der ofte kaldes "Baby Amarone".
Ripasso laves ved genbrug!
Vinen laves ved genbrug af drueresterne fra Amarone. Om foråret laves Amarone i Valpolicella af druer, der har tørret i kælderen 2-4 måneder ("Appassimento"). Resterne fra denne gæring hældes over den almindelige røde Valpolicella.
Det sætter en ny gæring i gang, som giver vinen mere farve, alkohol og aroma. Vinen lagres typisk yderligere et år før tapning.
Vinen bliver mørkere, med mere frugt og aroma, mere fylde og styrke (ofte 13-14%, hvor en almindelig Valpolicella ofte kun holder 12%). Vinen kan virke let sødlig, men er i reglen tør. En del foretrækker denne type vin for en fuldblods Amarone, der kan være voldsom og ofte let sødlig.
Vinen laves af samme druer som Amarone, dvs. især corvina + corvinone, rondinella og små mængder molinara og croatina. Ialt gror vin på 8000 hektar, der i godt år leverer 60 millioner flasker vin, fordelt på Valpolicella, Ripasso, Amarone og Recioto, alle røde.
Pris: fås fra ca. 60 kr og op til 200-300 kr.
Det store vinhus Masi tappede i 1967 den første vin med ordet Ripasso på etiketten. Men herefter gik det stærkt, og vindyrkernes forening anslår, at op mod 1/4 af hele høsten i Valpolicella bruges til Ripasso, som kan variere enormt i kvalitet.
"Appassimento" er en metode, hvor druerne "visner", og metoden bruges i store dele af Italien -og såmænd også i f.eks. Østrig, Tyskland og Frankrig. Det er intet krav, at druerne skal tørre i en kælder, og billigere Appassimento vine er ofte blothøstet senere end normalt. Mange er også sødlige.