Søg i 1200 opslag:

10/12/2018

Julens Portvin -flot vin fra Coop

3. afsnit byder Jule Portvinsguiden byder på noget så sjældent som en "Crusted Port" og gammel colheita til bundpris. Coop, har nogle temmelig gode tilbud. Julen plus de lange nætter og det kolde vejr kalder på en god Portvin, og de er lette at finde i Danmark. 


Smith Woodhouse 10 year old Tawny... 99,-

Port, ***** (5 af 5), Coop, Superbrugsen og Kvickly, norm: 199. Et godt Portvinshus, der står redaktørens hjerte nær. Og en ualmindelig god pris for en klassisk tawny -ikke helt Krohn, men ikke langt fra . Til den søde side, men ren frugt uden store dikkedarer. Nydes afkølet til juleknas -ikke perfekt til ris à l'amande.

Smith Woodhouse Crusted Port....119,-

Aftappet 2013,  ***** (5 af 5), Coop,  Superbrugsen og Kvickly, norm: 169. Foto visere ældre årgang af denne originale og spændende Port, der vel nærmest er en gammel vintage Port i forklædning. Eller rettere: Årgangsport uden årgang / Vintage -dvs. blandet af flere årgange, som tappes ung og lagres flere år på flaske -her 5 år- før salg. Flot nu med meget rig bouquet med mulbær og mere komplekse toner fulgt af en meget lang smag med sødme balanceret af tannin. Bundfald har den ("crust"), men lad flasken med proppen op i kælderen et par dage og hæld forsigtigt, til bundfaldet dukker op. Resten gemmes kaffefilter. Virkelig værd at købe!

Rozès Vintage Port 2012 eller 2013... 119,-

**** (4 af 5), Coop, Superbrugsen og Kvickly. En letvægter i Vintage Port, men meget behagelig og drikbar nu -god til ris à l'amande. Nydes kølig. Kan også gemmes 5-10 år på flaske, men den eer svær at modstå lige nu! Huset ejes af franske Vranken, et Champagne-hus. Læs mere om huset i artiklen om GRIFO 6.12.2018.

Quinta Santa Barbara Colheita 1995... 159,-

Pocas Jr, tawny Port, ***** (5 af 5), Coop,  Superbrugsen og Kvickly, norm: 229 (kun 120 pr varehus). En meget flot colheita og noget af et fund for en god colheita med over 20 år bag sig! Colheita er vin fra ét år og bruges om tany, som har lagret mere end 7 år på fad før tapning -her tæt på 20 år! Vinen kan nydes nu og bør ikke gemmes mere end et par år. Santa Barbara er vi nfra ét domæne, som ejes af Pocas, et af de få større private Portvinshuse.

Set i Kvickly Albertslund, men kan også ses i andre velassorterede afdelinger:

Quinta de Pégo Late Bottled Vintage.... 49,- 

2013 37,5 cl, ***** (5 af 5), Kvickly (rest, kun varehus), norm: 99. Glimrende sent høstet vintage, dvs. med intet eller kun lidt bundfald. God til ris à l'amande -og oste!- parat til at nyde nu. Og så er en halvflaske perfekt til mindre selskab -her er 8 glas! 

Gran Cruz 1999 Vintage Port... 129,-

***** (5 af 5), Kvickly (kun visse varehuse), norm: 199. Denne får 5 stjerner for prisen, som er temmelig lav for en næsten 20 år gammel Vintage Port (ofte skal du af med 200 eller mere for en helt ung vin). Vinen er moden, ret let, men ganske nydelig med fine noter af krydderi og puddersukker i næsen. Men vent ikke det store sus af klassisk Vintage! Men en god introduktion til den ægte vare i moden årgang. 

Pocas Jr 20 year old Port.... 99,- 

37,5 cl, ***** (5 af 5), Kvickly (kun varehus), norm: 199. Det store hus Pocas har tilhørt samme familie i 4 generationer og er kendt for ret let, sød Port, som er gode køb. Denne lever helt op til det. Nydelig, meget kommerciel stil med ren bouquet med fine toner af krydderi og frugt, middel fylde og god, lang smag. Og en halvflaske er perfekt til de fleste. Godt køb.