Søg i 1200 opslag:

14/10/2018

Nobile er et superkøb

Brunello er sammen med Barolo nok Italiens mest ædle vin. Men få havde hørt om brunello før 1950erne. Brunello blev skabt af familien Biondi-Santi, som på en vinudstilling i Siena havde smagt Vino Nobile, som kommer fra Montepulciano, der er nabo til Brunello's Montalcino. "Den har en stor fremtid", mente Biondi-Santi om Nobile. Få år efter blev brunello skabt! 

I dag koster en Brunello i reglen væsentligt mere end Nobile, så for en prisbevidst vinelsker er der penge i at finde god Nobile. P.t. er der tilbud på to af de bedste: 

2014 Vino Nobile, Montepulciano 

Fattoria del Cerro, 170,-, pris v. 6 fl: 100,-

***** ) 5 af 5). Tilbud til 15.10., ErikSørensenVin.dk -er så tæt på mig, at jeg normalt ikke omtaler vine herfra. Men dette tilbud er ikke til at komme udenom. Cerro har i årtier leveret den måske fineste Nobile, og 2014 er ingen undtagelse. Den har bl.a. fået Gambero Rosso's 3 glas -af 3- foruden bl.a. 91p af Suckling. En vin med stor, dyb og rig næse (som ung sort kirsebær og violer), elegant og med lang smag. Nydes nu for sin frugt eller gemmes 2-4 år for at få længde og kompleksitet i smagen.  Foto herunder: Cerro. 

Poliziano "Viti Nuove"...  159,-, v.6: 115,-

**** (4 af 5), Føtex, fås også i Bilka (159,-). Det politisk korrekte Poliziano er nok den eneste ejendom, der kan rivalisere Cerro, så dette er også en flot vin. Denne formodes at være "Nueve" (unge) vinstokke, men jeg synes faktisk den er ret tæt på deres normale Poliziano, der har en sort etiket. Umiddelbart tæt på Cerro, men en anelse lettere, men med samme friskhed i strukturen. Også bedre om noble år.
I 1685 skrev en Francesco Redi om den ædle Vino Nobile, “Vinens konge, Kongernes vin”. Allerede i 1350 var der særlige regler for vinen fra bakkerne ved Montepulciano syd for Siena. Indtil 1920erne blev vinen stadig mest solgt som Chianti.
Biondi-Santi er for dyr, men skal man have en god Brunello til fair pris, så er der en her: 

Brunello "Lecciaia"... 199,- 

2010, **** (5 af 5),Kvickly, norm: 299. En ganske god vingård og en flot brunello. Lidt mere rustik end Cerro, mindre forfinet, men kraftig -og så har den 4 års ekstra blødhed på bagen. Godt køb.